Проф. д-р Николай Габровски пред „Труд“: Огромно признание получи българската неврохирургия

София става домакин на един от най-престижните форуми

-Проф. Габровски, след оспорвана битка София беше избрана за домакин на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (EANS). С какво и как заслужихме това престижно председателство, още повече, предпочетено пред кандидатурите на Барселона и Тел Авив? Признание за какво е?

-EANS провежда ежегодно европейски конгрес по неврохирургия. Това е най-големият и престижен европейски форум за нашата специалност и може да се конкурира единствено със световния конгрес. Много горд съм, че след една сложна, дълга, продължила месеци процедура, при наличие на много сериозна конкуренция от другите участници, които споменахте, София излезе напред и спечели домакинството за събитието през 2022 година. Това е много голямо признание за българската неврохирургия и е един израз на доверие към нас като професионалисти и като партньори. Първите стъпки по пътя към този успех бяха направени преди няколко години. Тогава проведохме едно голямо обучение към същата организация – над 300 неврохирурзи от Европа дойдоха в София за петдневно обучение. Отзивите бяха изключително положителни. Както за нивото на организация, така и за условията за обучение и не на последно място – за София като интересен, интригуващ, неоткрит за мнозина град. Това ни даде кураж да мислим и за по-високи цели. Факт е, че успяхме да ги постигнем.

-Какво произтича от домакинството на България и кога ще се състои?

-Обичайната продължителност на форума е 5 дни, а броят на участниците – около 2000. Това са водещите специалисти в областта на неврохирургията от всички европейски страни, а бих казал и от света. Именно на тези форуми всички си „сверяват часовниците“ с последните достижения в различните области на неврохирургията. Ще имаме възможност да направим много по-видими за останалия свят нашите достижения и успехи. Същевременно цялата неврохирургична общност ще има възможност за пряк контакт с лидерите в нашата специалност за Европа и света. Това е двустранен процес на опознаване и обмяна на информация и идеи, който е ценен и незаменим. И не на последно място трябва да се спомене, че това е една чудесна възможност и за по-младите неврохирурзи. Вместо да отделят време и средства, за да пътуват на форум извън страната, ще могат като домакини да посрещнат най-големите имена в неврохирургията.

-Какво всъщност представлява това научно медицинско събитие, какви са ползите от него и какво предстои от тук насетне?

-Ползите от такъв форум са няколко. По отношение на науката предимствата и възможностите са очевидни. На второ място трябва да се спомене значително по-голямата видимост, която създаваме за нашата неврохирургична общност. Важен аспект е и опознаването на София и изобщо на България като дестинация. София е очарователен, интригуващ град, претърпял значителна промяна и модернизация през последните години, без да е загубил от романтичната атмосфера на началото на миналия век. София е кръстопът на култури и религии, какъвто рядко и трудно може да се срещне по света. Макар и сравнително малка, централната, историческа част носи очарование, което се надявам да създаде отлични впечатления и позитивни емоции на нашите гости. А каква по-добра реклама от това?!

-Домакинството на София само по себе си е достатъчно показателен фактор, но нека кажем няколко думи за нивото на родните специалисти и възможностите за лечение и диагностика у нас.

-Медицината в България извърши огромен скок през последните 15 години. Това разбира се, се отнася и за неврохирургията като се започне от методите за диагностика, които бяха буквално лукс. Към днешна дата свободно разполагаме с мощни магнитни резонанси, ПЕТ-скенери и всякаква модерна апаратура от най-високо съвременно ниво. Същото се отнася за операционните зали и скъпата и сложна апаратура, с която си служим там. В България има неврохирургични клиники, които са оборудвани на високо, съвременно европейско ниво. Неврохирурзите ни традиционно са с много високо ниво на обучение, но през последните години възможностите за професионално развитие се допълниха със свободата на пътуване. Много от нашите специалисти вече са преминали множество обучителни курсове извън страната; имали са възможност и да работят във водещи западни клиники, да добият опит и контакти, които да пренесат тук. Така че има с какво да се гордеем и положените усилия не са били напразни.

-Има ли нещо, което не ни достига като ресурс и какво може да се иска още?

-Технологично вече сме много добре обезпечени и във всеки от големите градове има добре функциониращо неврохирургично звено. За момента основен проблем е само частичното реимбурсиране на медицинските изделия, които ползваме. Тук се направи много през последните години, но все още има какво да се желае. Друг проблем е, че наличието на множество лечебни заведения създаде условия за нелоялна конкуренция. Но това са добре известни проблеми, засягащи цялостно здравната система.

-Какво е бъдещето на неврохирургията и в част на тази в България? Има научни разработки и наши, и чужди, които ще позволят в бъдеще на много пациенти да водят още по-пълноценен живот, в сравнение с постиженията на сегашните методи за диагностика, лечение и терапия.

-Пред неврохирургията и изобщо невронауките в световен мащаб има множество предизвикателства, но най-важното според мен е в областта на неврорегенерацията. Нервната тъкан почти не се възстановява след увреждане, например след травма и кръвоизлив. Тези необратими промени обричат много от пациентите на трайна или поне дългосрочна инвалидност. Всеки напредък в областта на възстановителните, регенеративните процеси на нервната тъкан ще бъде огромен напредък. За съжаление за момента няма с какво много да се похвалим. По отношение на бъдещето на българската неврохирургия аз съм оптимист. Условията, при които работим, вече са много по-добри. Отварянето и комуникацията с нашите приятели и колеги от Европа е факт. Благоприятният ефект от съвместната работа също е видим. Останалото е работа и самоусъвършенстване.

Нашият гост:

Проф. д-р Николай Габровски е председател на Българското дружество по неврохирургия. Зам-директор е на УМБАЛСМ „Пирогов“ по лечебната дейност и началник на Клиниката по неврохирургия на университетската болница. Той е зам.-председател на Българския лекарски съюз. Проф. Габровски има множество квалификации и специализации във Франция, Белгия и Германия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве