Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Салатата да се мие, козунаците - в опаковка

Потребителите е най-добре да купуват пакетирани козунаци, съветва проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Пикът на грипа - в края на април

На пазара обикновеният човек първо, ако има, да носи маска, Който кашля, който киха, който му тече носът, който го боли гърло, да си стои вкъщи. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, заместник-председател на Националния оперативен щаб, който направи проверка на централния пазар във Враца, който предстои да бъде отворен.

“Салатата не пречи, ако е добре измита, яйцата никакъв риск не крият. Козунаците са много хубаво нещо, ако са пакетирани, ще бъде идеално. Опасно е при козунаците е някой да не е кашлял, да не е кихал върху тях”, обясни Кантарджиев.

Той препоръча да се обърне внимание на еднопосочното движение на купувачите, спазването на дистанция и допълнителните мерки за дезинфекция и избягването на вторично заразяване на продукцията.

Заповедта на министъра на здравеопазването за отмяна на някои ограничителни мерки, свързани с дейността на кооперативните и фермерски пазари, не разхлабва наложените противоепидемични мерки, категоричен беше той.

След възстановяване на работата на пазара на него ще се продават разсад и друг посадъчен материал, както и пресни сезонни зеленчуци, собствено производство на фермери.

Според Кантарджиев пикът на грипа в страната може да се очаква в края на април, а не както се смяташе досега - около Великден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България