Проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов: Бизнес климатът е на много добро ниво

Фирмите да работят на светло, призова проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов на церемонията в Русе.

Имаме стабилни закони и добра банкова система

Фирмите да се грижат за работниците

Бизнес климатът в България е на много добро ниво. Това заяви проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов, заместник-председател на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. На официална церемония в Русе бяха връчени наградите на КРИБ - „Гласът на българския бизнес” за „Социално отговорна компания - партньор на община”.

У нас има много стабилни закони, добра банкова система и много работещи европейски фондове, посочи още проф. Вълканов. И подчерта, че само през тази година около 2 млрд. лева от европейските фондове са отшили в българския бизнес в три направления - енергийна ефективност, конкурентоспособност и иновации.

Добре е бизнесът да се грижи за работниците и да им осигурява добро заплащане, напомни още проф. Николай Вълканов. По думите му недостиг на кадри има там, където не се плаща - например в секторите туризъм и строителство. Според него там, където се плаща добре, където се уважават работниците, проблем няма.

Пред участниците в събитието заместник-председателят на КРИБ подчерта, че е важно бизнесът да бъде социално отговорен, а фирмите да работят „на светло с грижа за обществото”. Приоритет за КРИБ е също така и дуалното обучение в България, посочи проф. Вълканов.

На церемонията бяха отличени 17 компании, които развиват своята дейност на територията на общините Бяла, Две могили, Иваново, Русе, Сливо поле и Ценово. Връчени бяха и три специални награди - на „Астра биоплант”, „Дунарит” и община Русе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика