Проф. Евелина Славчева: Недоволството на метеоролозите беше временно потушено

Временно беше потушено недоволството на метеоролозите, заяви пред БНР проф. Евелина Славчева, председател на Общото събрание на БАН.

„Напрежението във вида, в който се видя публично, всъщност може би е още по-дълбоко вътре в института и изобщо в институтите на Академията, независимо от позитивните тенденции, които стартирахме в началото на годината в комуникацията с държавата. Най-разочароващото в този протест е, че за първи път проблемите, които Академията има вече дълги години, някак се обърнаха вътре към самата Академия. Един институт на БАН протестира срещу ръководството на БАН – това не го е имало в 148-годишната история на Академията“.

Колективът в НИМХ има впечатлението или информацията, че бюджетът е разпределен несправедливо, посочи проф. Славчева и обясни: „Тази година и заради отпуснатите допълнителни средства, но не само заради това, Общото събрание работи повече от месец, за да изработи критерии, които да намерят баланса между интересите на различните институти. Ние сме една палитра от учени с разнообразна дейност и е изключително трудно да се намерят критерии, които да удовлетворяват всички. В крайна сметка се постигна баланс. Колегите от този институт имат една особеност – голяма част от служителите не са учени, те са специалисти, но те извършват оперативна дейност. Тяхната научна продукция на института като цяло е по-ниска, несъизмерима с общия състав на института. Може би затова те останаха с усещането, че процентът средства, които получават на състезателен принцип, е по-нисък от средния за Академията, но ако го сравните с броя на учените, изключвайки оперативната дейност, това не е така“.

Проф. Евелина Славчева е категорична, че колегията е съпричастна към проблема. „Не може обаче за сметка на един такъв видим институт да правим компромиси, които ще рефлектират върху голям брой останали институти“, категорична е тя.

"Науката е нашата кауза и трудно биха ни извили ръцете, включително и вътрешни сили", отбеляза още проф. Славчева.

 

Проф. Евелина Славчева подчерта, че работят изключително добре с министъра. От БАН ще настояват да се постигне минимален гарантиран състав на Академията, т.е. минимум от учени, без които държавата не би могла да функционира и те да получават заплати, обвързани със средната за страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България