Проф. Емил Ботев: Трусът в Черно море почти не се е усетил във Варна

Земетресението, регистрирано в централната част в екваторията на Черно море, е на 300 км извън страната и почти не се е усетило във Варна, каза за "Фокус" проф. Емил Ботев, директор сектор „Сеизмология” към Геофизичния институт към БАН във връзка с регистрирано земетресение в централната част на акваторията на Черно море.

„Земетресението е с интензитет 5,2 и е на 300 км в Черно море, няма как да въздейства на хората. Във Варна теоретично би могло да бъде най-много 2 –3-та степен от 12-степенната скала. А първоначалните ефекти на въздействие се получават чак от 5-та степен”, обясни той, визирайки напуквания на стени или падане на мазилки вследствие на земетресение. „Земетресение, което не е на 60, на 100 или 200 км, а е на 300, и то повърхностно, не може да има такива ефекти на територията на страна, които да доведат до сериозно усещане”, посочи проф. Емил Ботев.

По думите му от близо 10-тина места, които са проверили, само един човек е усетил слабото земетресение.

„Единственото огнище, което може да въздейства от малко по-далече от територията на страната е Вранчанското огнище, в Румъния, защото там земетресенията са на много голяма дълбочина под земната кора и сеизмичните райони се разпространяват безпрепятствено до България, без да намалят енергията си”, добави той.

Проф. Ботев уточни, че е трудно при земетресения извън страната да има сериозни ефекти.

За сега не се предвиждат силни земетресения непосредствено на територията на нашата страна, допълни проф. Емил Ботев.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България