Проф. Иво Христов: Който контролира ядрото на Евразия, той ще е в състояние да контролира света!

„Който контролира ядрото на Евразия, той ще е в състояние да контролира света!”, декларира депутатът от коалиция „БСП за България” Иво Христов в Пловдив по време на форума „Геополитическата карта на Евразия – рискове и хоризонти”. Той започна лекцията си по темата на форума с карта на Евразия и обяснението, че в този огромен остров са концентрирани над 2/3 от населението на света и световните ресурси и богатства, а в двата края се събират два важни центъра – Европа и Китай. Депутатът от БСП очерта важните от геополитечска точка зони - Китай, Индия, Ирак, Сирия, Ливан,Израел, Йордания, и обясни, че най-голямата ценност на този регион е разположението. „Който владее Евразия, той владее света”, декларира проф. Иво Христов, цитирайки Звигнев Бжежински. Депутатът от БСП използва цитат на бившия американски вицепрезидент Ал Гор, за да илюстрира причините за драмата на Близкия Изток: Проблемът на арабите е, че техните държави са върху нашия петрол!”.

Иво Христов припомни защо тази зона е толкова важна за големите „играчи” в световната политика. „До 1945 година европейски сили са тези, които контролират световната геополитика. След разпадането на СССР има следната ситуация - световният доминант САЩ продължава да е такъв, той представлява 3% от населението на Земята и консумира около 40% от съвкупния обществен продукт. Базира се на два мощни стълба- тотален контрол върху цялата геополитическа периферия и създаването на такъв икономически механизъм, който да бъде впрегнат за развитиетo на техническия процес. В момента САЩ се стремят към такава система, при която няма да има нужда от хора, а ще бъдат заменени от роботи. В областта на генетиката, роботиката и космическата сфера САЩ ще имат тотално превъзходство”, обясни проф. Христов

Той разви тезата за контролирания хаос, който осъществява Америка. "Когато нямаш ресурс за тотален контрол върху дадена територия , целта е да я направиш достатъчно неуправляема за твоя противник и управляема за теб самия. Тази технология минава през човешки животи. Така се случва в Сирия, Югославия , Централна Азия, Задкавказието, Афганистан. Целта е на територията на този масив да не бъде създаден геополитически хегемон- военен или икономически, който да представлява опасност за САЩ. А потенциалните опасности пред САЩ са Китай и опитит

е на Русия да възвърне своя статут на глобална сила за този регион. Китай трябваше да бъде кошмарът на руската държава, затова стана най- голямата работилница на Америка. Китай в този му вид е продукт на англосаксонския модел. Проблемът на този тип модел е, че ресурсите му са изчерпани. След 2000 година американците разбраха , че Китай от обект се превръща все повече в субект и последваха валутна война, затваряне на „клапите” на китайската икономика, която е експортно ориентира и има два основни пазара – Европа и Америка. Изведнъж станаха актуални въпросите за копринения път и интеграцията. Три са каналите за търговия – през Русия, през Централна Азия- Иран , Турция, България и Европа и Южния- през Сирия и Африка. Какво прави Руската федерация в тази ситуация? Или ще бъде засмукана от китайското икономическо чудо, или трябва да запази собствената си геополитическа роля.

От Русия е откъсната най-важната й територия – Украйна, която има 45 млн. души руско население. Който контролира територията й, контролира и геополитическите потоците от Запад на Изток към Централна Азия, Япония и Катай , Северните потоци от Скандинавия през Черно море към Близкия Изток. Който контролира Украйна и разположи военна мощ, означава, че поставя под обстрел руския централен район.”, очерта картината геополитическият експерт. Проф. Иво Христов посочи, че днешна Русия се намира в тежко състояние. По думите му, моделът на Путин е ефикасен, за да спре разпада на страната, но нежизненоспособен да осигури икономическо развитие. „За да оцелее Русия, трябва да има икономически ръст от 7 до 10% годишно. Необходима е рязка промяна на икономическия, социалния и политическия модел в страната", каза проф. Христов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България