Проф. Камен Плочев - Предрешеният избор

В ход е процедурата по назначаване на нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Постът трябва да поеме , началник на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА. Очаква се парламентът да гласува кандидатурата му на 28 юли, след като предишният шеф на финансовата институция - д-р Глинка Комитов, подаде оставка. Изборът на проф. Плочев за негов наследник беше предрешен, тъй като други номинации нямаше.

Не е чудно, че наплив за шефското място в здравната каса няма. Като цяло здравният ресор е един от най-тежките и неблагодарни у нас. И лекари, и пациенти са категорични, че докато системата не се реформира, който и да заема ключови длъжности в тази сфера, ще затъва, а в най-добрия случай ще запази името си чисто.

Проф. Плочев беше предложен за управител на НЗОК от депутатите на ГЕРБ и Обединените патриоти. Процедурата по встъпването му в длъжност включва изслушване в здравната комисия в парламента и гласуване след това на кандидатурата му в пленарна зала. Очаква се това да стане преди лятната ваканция на депутатите, за да не остане твърде дълго вакантен постът управител на здравната каса.

Въпреки че други номинации, освен тази на началника на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА нямаше, до последно бяха спрягани три имена. Самият проф. Плочев, депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов и Иванка Кръстева, доскорошен подуправител в НЗОК.

В крайна сметка министърът на здравеопазването проф. Николай Петров лично представи пред депутатите “кандидатурата на професора като човек, който е академичен, доказан професионалист, със сериозен управленски опит и със значителен потенциал да въвежда ред в организациите, в които работи”, обясни шефката на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова.

Бъдещият управител на НЗОК е роден на 23 октомври 1951 г. в София. Завършва медицина в Медицинска академия в столицата през 1975 г. Специализирал е в Германия, Белгия, Холандия и др.

Работил е като преподавател по епидемиология и инфекциозни болести във Военна болница – Русе, клиничен ординатор по инфекциозни болести във ВВМИ. Последователно е заемал постовете заместник-началник на Инфекциозна клиника, началник на Центъра по имунология към ВМА и впоследствие началник на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА.

Проф. Плочев има научни публикации и монографии по проблемите на инфекциозните болести, СПИН и имунитета. Член е на Съюза на учените в България, Научното дружество по имунология, Научното дружество по инфекциозни болести, Международното общество по СПИН, Международната асоциация по клетъчен анализ.

През 2000 г. е избран за член на Националния експертен съвет по СПИН и полово предавани болести, както и за член на Европейското дружество по инфекциозни болести и микробиология. От 2002 г. е национален консултант по инфекциозни болести към НЗОК.

 

Най-смъртоносните инфекции

Проф. Плочев класифицира 10-те най-смъртоносни инфекциозни заболявания в света. На първо място е грипът (включително острите респираторни заболявания). Само през 1918 г. т.нар. испански грип убива близо 50 млн. души. Следва хепатит А, B, C, D и Е - носителите на вируса са над 300 млн. Диарии в Африка и в Югоизточна Азия мъчат 3,5 млрд. пациенти, от които 1 млрд. деца, а тези до 5 годинки най-често издъхват. ХИВ-вирусът пък до момента е заразил 40 милиона по света. Туберкулозата “се вихри” масово в Азия, Африка, Индия и Китай. От малария страдат около 200 млн. души. Кърлежовопредаваните болести също са в списъка като България е на първо място в Европа.

Следват хеморагична треска с бъбречен синдром, също много разпространена у нас; лептоспироза, причинявана от бактерия, атакуваща черния дроб, бъбреците, централната нервна система и опорно-двигателния апарат, и полирезистентни стрептококови и стафилококови инфекции, които са устойчиви на антибиотици.

 

За него

Умее да управлява

Проф. Камен Плочев е с доказан професионален опит, с научна кариера, със значимо въздействие в сферите, в които е работил, и ще бъде полезен, защото умее да управлява и въвежда ред в структурите, в които досега е бил.

Д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в парламента

 

Човек, който обича живота

Той има сантимент на човек, който обича живота в неговата красива същност. Годините и професионалните му успехи напълно са потвърдили този имидж. Проф. Плочев създаде имунологичния център във ВМА и най-добрата инфекциозна клиника в България. Това не става само със средства, а с много бой, искане, умение, усилия, визия, упоритост, със сърце. Истината е, че, с каквото се захване, го прави много добре.

Проф. Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни болести във ВМА

 

Проф. Плочев е смел мъж

Проф. Плочев е смел мъж. В областта, в която работи, е един от топ специалистите в нашата страна.

Мирослав Ненков, заместник.- министър за здравеопазването

 

Много добър специалист

Проф. Камен Плочев е много добър специалист, хубави са отзивите за него от пациентите. Трудно е да се каже какъв ще бъде като мениджър. Но, проблемът не е толкова в конкретния управител на НЗОК, а в самата система.

Пенка Георгиева, председател на пациентски организации “Заедно с теб”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети