Проф. Камен Плочев си тръгва от НЗОК (обзор)

Не подавам оставка, спазвам закона, казва на колегите си управителят на Касата

Надзорният съвет на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) ще разгледа на свое заседание писмо от управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, от което става ясно, че той желае да се оттегли от поста. В него досегашният шеф на институцията обяснява, че през последните три месеца, поради заболяване, което изисква болнично и доболнично лечение, не е бил в състояние да изпълнява служебните си задължения. "По мнение на лекуващият ме екип, няма да бъда трудоспособен минимум още един месец. Тези факти изискват вземане на решение – в състояние ли е Управителят на НЗОК да продължава да заема длъжността, на която е избран от Народното събрание?", пише до Надзорния съвет на Касата проф. Плочев. В писмото си той изрично отбелязва, че не подава оставка.

Припомняме, че точно за оставката на шефа на НЗОК се заговори, когато в края на февруари той влезе в противоречие със здравния министър Кирил Ананиев. Скандалът гръмна след като проф. Плочев поиска от Народното събрание да разгледа актуализация на бюджета на НЗОК заради забавени плащания към чужди здравни каси. Министърът на здравеопазването не беше уведомен за това и поиска оставката на проф. Плочев. А той от своя страна отказа да я подаде, тъй като е избран от парламента и се оплака от натиск и липса на комуникация с министъра.

Впоследствие обаче проф. Плочев излезе в болнични и неговите задължения бяха временно поети от д-р Йорданка Пенкова, шеф на РЗОК-Шумен. Твърдо убеден, че не съм нарушил закон или извършил действия, водещи до уронване авторитета на институцията, която ми бе възложено да представлявам. Нещо повече, считам, че помогнах за изясняването на един казус, чието решаване ще укрепи авторитета и доброто име на НЗОК и на Република България", пише в писмото си до НС на НЗОК проф. Плочев. Той припомня, че „по време на дискусиите около горе цитирания казус, се изостри тона на комуникацията между мен и ръководството на Министерството на здравеопазването". "Бих искал да подчертая, че не намирам връзка между създалата се ситуация и моето заболяване", казва още проф. Плочев.

 

Процедура

Нов управител, ако не изпълнява длъжността си

04-01-1Ако проф. Плочев е болен, и повече от три месеца не може да изпълнява длъжността си като управител, в случая по здравословни причини, трябва да започне процедура по избор на нов, но това започва след информация на Надзорния съвет в Комисията по здравеопазване, каквато още нямаме. Това заяви шефът на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ). Зам.-председателят на НС д-р Нигяр Джафер отбеляза, че НЗОК управлява близо 4 млрд. лв. от публичните средства. "Истината е, че се очакваше проф. Плочев или да подаде оставка, такива са изискванията на закона, или да бъде доказано, че той системно не изпълнява своите ангажименти. Тя допълни, че се знае за писмото от 2 дни, „но няма никакво официално изявление или доказани факти, думите му могат да се тълкуват по различен начин".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве