Пием най-много евтини антибиотици в Европа

40 000 души годишно умират в ЕС заради опасни бактерии

Употребата на трета генерация цефалоспорини в болниците у нас довела до опасна резистентност към микроби

В българските болници са използвани най-много евтини антибиотици в сравнение с цяла Европа за миналата година. Консумацията на трета генерация цефалоспорини е довела до много опасна резистентност, срещу която се борим от 3 години, обясни пред „Труд” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му в момента около 40 000 души в рамките на ЕС умират от инфекции, които не могат да се лекуват с антибиотици. „Ако тази тенденция не се преодолее с правилна употреба на антибиотици, през 2050 г. 10 милиона души ще умират от инфекции, които не могат да се лекуват с антибиотици”, категоричен бе специалистът.

Всеки лекар трябва да преценява да не се дават антибиотици, когато инфекцията е вирусна. В това имаме напредък в доболничната помощ, но в болниците се прави голяма грешка с консумацията на трета генерация цефалоспорини. „Купуват се масово, тъй като те са най-евтини и печелят обществените поръчки. Вследствие болниците ги прилагат и в случаи, за които те не са ефективни, като например след операция за превенция на инфекция”, посочи доц. д-р Иван Иванов, завеждащ националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност”.

Във връзка със започналата вчера световна седмица за отговорно прилагане на антибиотици здравни експерти поискаха отлежаващия от 2016 г. национален план за действие срещу антибиотичната резистентност да започне да действа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве