Проф. Кантарджиев: Пикът на заразата се очаква в края на месеца, болните вече са 458

Снимка: БТВ

"Заразените с коронавирус у нас са вече 458", съобщи проф. Кантарджиев пред БТВ.

Поредната положителна проба е излязла преди минути.

98 проби се обработват в момента в лабораториите и до няколко часа ще излязат резултатите, сред които се очаква да има още положителни, разкри членът на Националният оперативен щаб.

"Пикът на заразата се очаква в края на месеца", каза шефът на Националният център за заразни и паразитни болести.

Има тенденция към увеличаване на възрастта на заразените, които проявяват тежки симптоми, разкри проф. Кантарджиев. Докато първоначално болните са били млади хора, завръщащи се от почивки в чужбина, сега възрастовата граница се покачва.

"Това е заболяване с много широки възрастови граници и като кажем, че някоя възраст боледува по-малко, не означава младите да се събират в момента на епидемична обстановка. Всички трябва да спазват мерките", категоричен е Кантарджиев, който призовава за общи усилия, за да запазим здравето си, както и това на нашите близки.

Членът на Националният оперативен щаб не скри, че е привърженик на по-строгите мерки.

"Който е въвел мерките по-рано, пикът на заразата при него ще бъде със 70% по-нисък. Ако си изпуснал да го направиш преди епидемичното разпространение, много трудно ще ги въведеш", обясни Кантарджиев.

На фона на останалите страни по света "мисля, че вървим много добре", заяви шефът на Националният център за заразни и паразитни болести, който е благодарен, че политиците се вслушват в съветите на Националния оперативен щаб.

Критерий за това е така нареченото време за удвояване на случаите. В нашата страна случаите в момента се увеличават. Вече на 7-8 ден се удвояват на болните. Колкото е по-дълъг този период на удвояване, значи са сработили мерките", обясни Кантарджиев.

"Китай е държавата, която доказа, че мерките работят, включително носенето на маски", заяви членът на Националния оперативен щаб.

Проф. Кантарджиев коментира и информацията, че имунизираните с БЦЖ ваксина изкарват по-леко болестта: "Отдавна е известно адювантното действие на туберкулозните бактерии, което означава неспецифично увеличаване на имунитета".

"Последните седмици и дни се появиха такива данни за сравняване на броя на заболелите и тежестта на прекарване на заболяването в източните провинции на Федералната република, където хората са повече имунизирани с БЦЖ и другата част на Германия. Това, което анализирахме в Националния център (...), засега не можем категорично, че БЦЖ-то категорично предпазва и прекарваш по-леко заболяването", заяви проф. Кантарджиев, който се надява тази ваксина да има наистина позитивен ефект върху коронавируса.

Коронавирусът е много опасен за хора с придружаващи заболявания и най-вече такива на белия дроб, каза членът на Националния оперативен щаб.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България