Проф. Кирил Андонов: Олимпийски шампиони излизат на сцена в чест на НСА

Тази година Национална спортна академия „Васил Левски“ отбелязва своята 75-годишнина от създаването си. Честванията ще продължат до 2 декември, когато е кулминацията - спектакъл „Расте, но не старее“, организиран от екип преподаватели на НСА. В основата на мащабната организация е проф. Кирил Андонов - ръководител на катедра „Гимнастика“. Пред „Труд“ той разкри как се подготвя подобно събитие и има ли то аналог в световен мащаб.

- Г-н Андонов, броени дни остават до юбилейните чествания 75 години НСА в зала 1 на НДК. На какъв етап е организацията?

- На 90% всичко е готово. Костюми са избрани, модулно се работи по отделните картини. Студентите са мотивирани и започнаха да влизат в петолинието, така да се каже. Покани и афиши са направени, както и програмите. Студентите вече ги раздават. С пълна бойна готовност сме всички.

- Колко време ви отне подготовката и кой беше най-трудният етап от организацията?

- Може би близо 2 години и половина. Правим го заедно с целия екип. Това са Радостина Маринова, музикант, завършила консерваторята, доц. Също и Бисер Григоров, преподавател по народни танци в академията и ръководител на ансамбъл „Росна китка“. Четвъртият е главен асистент Емил Видев, преподавател в катедра по гимнастика и ръководител на каскадьорска група „Евдемония“. Познаваме се 30 години и доста спектакли са минали през нас. В тяхно лице намерих съмишленици. Правим го с любов и много емоция.

Това е деветият подред, който сме организирали в името на академията. Правим ги през 5 години. Първият голям спектакъл беше през 1982-а за 40-ия юбилей. За първи път една наша мечта става реалност – представяме спортовете, които развиваме в академията, в една театрална рамка. И искам да подчертая, че със средствата на спортните движения от различни спортове и с помощта на танците всичко това придобива друга реалност на сцената.

- Такова мероприятие изисква и не малко средства.

- Средствата набираме с дарения и спонсор. Собствени, които да отделим за подобно начинание, никога не разходвали. Имаме съмишленици, които ни помагат.

dsc_3594

- За 70 години НСА организирахте уникален спортен спектакъл „Минало, настояще и бъдеще“. Тогава бяха представени художествени композиции от 52 вида спорта, а над 200 души се включиха в шоу програмата.

- Една поправка - участниците в миналия спектакъл бяха 530. Запазваме този брой от 52 спорта. Ще представим художествената гимнастика със златните момичета, със световни и европейски медалисти, с акробати. След което влизаме в източните бойни изкуства, след това показваме нашите спортни танци с румба и ча ча, после и разнообразието от игрите с топки - 12 вида. Ще представим по екзотичен начин и водните спортове, а след това и зимните. Всичко това се случва на сцена и завършваме с една картина на съвременните спортове, които шестват, както по улиците, така и в залите. Това са нетрадиционните спортове като рънъри, скейтъри, зумба, канго, аеробика и други.

Но в този спектакъл е характерно, че има една сюжетна линия на развитието на спорта и завършва апотеозно. Предишният спектакъл имаше голям отзвук. Видяхме, че това е нещо, което си заслужава човек да направи още по-хубаво. Затова преди 2 години и половина, когато се събрахме, започнахме да мислим как да изглежда на сцената. И решихме, че е най-добре да проследим спорта в България как се е развил през вековете.

- Вие самият сте бил през годините лектор в университети в Испания, Турция, Гърция, Холандия, Белгия и САЩ. Там посещавали ли сте подобни мероприятия?

- Всички държави, които са домакини на световни, европейски и олимпийски игри, организират откривания и там се опитват да покажат в подобни спектакли част от традициите на съответната страна. Но такъв спектакъл от даден университет, който може да се направи, не съм виждал. Дори ще цитирам думите на директора на игрите във Ванкувър, който беше гост на предния спектакъл. Той каза, че в Канада не могат да направят нещо подобно със студенти. Това ми дава основание да кажа, че ние сме уникални в света, защото самият университет е уникален със своята същност. Много малко са университетите, които са изцяло спортни. Това ни дава силата да покажем спорт и спортните движение в нова светлина, а именно на сцената.

- Споменахте, че миналият път е имало гости от чужбина. А сега?

- Ще има повече гости. Защото това е съвместна продукция на НСА със Столична община. Защо съвместна? Защото успяваме да съвместим две големи събития -75 години от основаването на академията и София - Европейска столица на спорта 2018 година. С този спектакъл се дава старт на събитието на столицата. Поради тази причина ще има и специална церемония за предаване на знамето от г-н Джан-Франческо Лупатели, основател и президент на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта, на г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на нашата столица.

- Само с покани ли ще се влиза?

- Да, ние никога не сме имали търговска цел да събираме средства, защото нашите възпитаници може би щяха да реагират по друг начин. Не, че не могат да си закупят билети, но решението на ръководството е да бъде само с покани. Затова играем и два спектакъла - от 14 часа и от 18 часа, за да могат повече хора да присъстват.

nsa-berbatov

- През годините някои от най-известните български спортисти се дипломираха в НСА. Някои от тях дали ще се включат в спектакъла?

- По предварителни уговорки имахме потвърждаване от много наши спортисти. Ще видите на сцената ще излязат много живи олимпийски, европейски и световни шампиони. Те са вплетени в спектакъла. Оставам го като тайна кои са те.

- От 3 декември ще започнете ли да мислите за шоу 80 години НСА?

- Нека първо мине този спектакъл. Човешкият стремеж е безкраен. Убеден съм, че няма да спрем до тук и считам ще имаме и нов проект, по който да мислим. Ще ви разкрия и още нещо - допускам, че заради председателството на България в Европейския съюз, може да го играем отново този спектакъл. Това е смела идея, но няма нищо лошо в това да ни поканят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт