Проф. Коста Костов: Приложените досега мерки срещу коронавируса са наложителни (ВИДЕО)

Медицинският съвет смята, че приложените досега мерки, налагащи физическа изолация са наложителни. При благоприятно развитие те могат да бъдат да бъдат премахнати. Това заяви проф. Коста Костов по време на брифинг na премиера Бойко Борисов и медицинския експертен съвет.

Диагнозата с COVID-19 се основа на PCR тестове, а епидомологичното проследяване може да се осъществи чрез всички останали методи - бързи, имонулогични и антигенни тестове. Липсата на единно становище относно бързите тестове засега оправдава неупотребата и изчакването на появата на надеждни такива.

Съветът е единен, че за постигането на по-добри резултати и по-висока икономическа целесъобразност, към предприетите мерки да бъдат добавени практически изпълними алгоритми за диагноза и лечение, каза още Костов.

Всички медицински кадри на първа линия в борбата с коронавируса ще получат допълнително възнаграждение от 1537 лв., което включва сигоровките. Това възнаграждение ще получат 1700 души медицински и немедицински персонал в цялата страна, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България