Проф. Михаил Константинов: Българските избори не могат да бъдат хакнати

Българските избори не могат да бъдат хакнати, за разлика от американски, френски и други, защото изборните резултати се обработват в изолирани системи и компютри, върху машини, които не са вързани в мрежа. За хакване не може да се говори. Ползваме услугите на МВР за физическа охрана на нашите съоръжения. Това заяви проф. Михаил Константинов от Информационно обслужване по Канал 3 относно предстоящите Местни избори 2019.

По думите му Информационно обслужване защитава перфектно своите клиенти. "Където имаме договори - М-во на финансите, например, ние защитаваме и НАП перфектно. Архивът на НАП е непокътнат, изтекоха сведения от един работен сървър", посочи проф. Константинов. "Заехме се със сигурността и там проблеми няма. Засега поне работата ни е свършена, което не може да се каже за всички държавни агенции", добави той.

Запитан какви са заплатите в Информационно обслужване, той обяви приблизително: "Да кажем - 3000 лева, някои получават много повече, други - по-малко. Но при нас човек може да е сигурен, че с годините ще се развие. Ние сме стабилна фирма, защото се появяват други, които бързо се появяват, и бързо падат".

Явор Колев, началник на отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП, изтъкна, че в МВР парите на компютърните експерти са по-ниски. "Да кажем, че заплатите при нас в МВР са наполовина на тези в ИО, но имаме други стимули - такъв е обучението за нашите колеги, тази седмица най-добрите експерти от Интерпол изнесоха лекция за компютърни вируси, наши колеги са записали магистратури в различни университети в Западна Европа. Тя е в рамките на 54 000 евро, тези обучения са в рамките на 5-10 000 евро на човек, а тези хора стават най-компетентните в България", каза Явор Колев.

По разследването на ТАД Груп за пробива на НАП, Явор Колев разкри: "ТАД Груп е фирма за киберсигурност, но те са се занимавали с проникване в информационните системи в различни фирми в бизнеса, откривали са слабости и са крали данни. Това са частни дружество, бих класифицирал някои като тях в топ 100 на българския бизнес - сериозни застрахователи, от IT сектора, производството.

До момента са проведени процесуално-следствени действия спрямо 50 дружества, предстоят тази седмица са бъдат разпитани още 8 такива дружества, работата продължава интензивно. Предполагам, че ще достигнат 100 проверяваните от нас рекетирани от ТАД Груп.

Ефективно източени са всички, които разпитваме в момента. Установили сме категорично, че това са техни бази данни, които не са предоставяли на тази компания", каза шефът на "Компютърни престъпления" към ГДБОП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България