Проф. Михаил Константинов: Неточните данни за населението пречат на районирането за мажоритарния вот

Снимка: Пламен Стоименов

Основната пречка за районирането при мажоритарни избори са неточните данни за населението. Не виждам как до края на 2017-а ще свършим активната регистрация, за да изчистим "фантомите" на изобрите.

Това заяви проф. Михаил Константинов по БНР, като посочи, че районирането на страната е "съвсем конкретен въпрос с конкретни резултати".

По повод предложението на омбудсмана Мая Манолова ръководеното от Константинов "Информационно обслужване" да се заеме с районирането, той коментира:

"Чакаме официално задание. Ние сме търговско дружество с преобладаващо държавно участие и ще изпълним тази задача. Просто чакаме техническо задание, сключваме договора и изпълняваме задачата. Това не е любителска работа, в която да седнем и да чертаем квадратчета по картата, това е високопрофесионална и трудна работа, която, ако ни се възложи официално, ще я изпълним."

Районирането трябва да бъде изпълнено по обективни критерии, за да бъдат съмненията в честността му минимални. Няма как те да бъдат елиминирани обаче, тъй като още от началото на 19-и век, когато е въведен инструментът, той е бил използван за даване на предимство на дадени партии.

По думите не проф. Константинов има и обективни пречки пред въвеждането на районирането:

"Основната пречка са неточните данни. Има много голямо движение на населението. Не знаем колко души се намират в съответните населени места. Не знаем каква част от тях са хората над 18 години – избирателите. Тези прочути 1 000 000 фантома е разликата между избирателите по списък и наличните в страната. Тяхното наличие може допълнително да изкриви резултатите. Фантомите се чистят лесно – с активна регистрация. Лично аз смятам, че френският модел е най-добрият – те редовно си чистят фантомите по този начин. Процедурата може да се извършва онлайн. Няма обаче политическа воля".

Аз не виждам как до края на 2017-а можем да свършим активната регистрация. Трябва технологично време, заяви Константинов и обясни, че "фантомите" са българите, които са регистрирани у нас, но живеят в чужбина.

Константинов отчете, че специалистите по конституционно право не са единодушни за възможността да бъде създаден избирателен район "чужбина" при чисто пропорционална изборна система, тъй като това не е българска територия. Утвърдена в света практиката е гласуването по пощата, но тази система дава дефекти поради невъзможността да се предотвратят манипулации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини