Проф. Михаил Константинов: Очакваме почти изравнени резултати между ГЕРБ и БСП на изборите, възможно е правителство на малцинството

Снимка: Пламен Стоименов

На предсрочните парламентарни избори ще видим почти изравнени резултати между ГЕРБ и БПС и след това опити за правене на коалиции, защото и двете политически сили няма да могат да управляват самостоятелно. Това коментира пред „Фокус“ математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов. Според него е възможно да има и опити за правителство на малцинството.

„От 2009 година до сега всичките мандати на парламентите и съответно на правителствата са прекратени предсрочно, но в това няма нищо страшно. Това, което предстои да видим, е сравнително изравнени резултати между първите две политически сили и опити за правене на коалиции в център-ляво и център-дясно. Нито ГЕРБ ще може да управлява самостоятелно, нито БСП ще може да управлява самостоятелно след изборите.

Разбира се, могат да се направят опити за правителство на малцинството. Правителство на малцинството беше това, което видяхме след 2009 година“, каза още проф. Константинов. Той припомни, че кабинетът „Борисов 1“ е бил точно правителство на малцинството, а кабинетът „Борисов 2“ е бил коалиция. „Колко ще издържи новото правителство е трудно да гадаем. Малко е трудно да се предскаже пълен 4-годишен мандат при тази „турболенция“, която се развива не само в България, а и навсякъде около нас. Добре би било, ако поне 2 години - 2 години и половина изкарат тези правителства“, коментира още изборният експерт. Проф.

Михаил Константинов каза още, че следващият парламент ще вземе решението за промени в изборното законодателство. Това ще бъде тема в предизборната кампания, но няма да има особено значение за избирателите. Сценарият „избори след избори“ е реален, но това е процес, който се случва и в други страни в Европа, каза още проф. Константинов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика