Проф. Михаил Константинов: Системата за преброяване на изборните резултати е гарантирана и стабилна

Снимка: Пламен Стоименов

Системата за преброяване на изборните резултати е гарантирана и стабилна. Това коментира математикът проф. Михаил Константинов пред "Фокус" във връзка с вероятността за хакерски атаки на предстоящите президентски избори.

„Българската изборна система е много мъдро проектирана, преди 18 години, ние се отказахме категорично от използване на интернет за трансфер на данни и за обработка, именно защото знаем, че системите могат да бъдат хакнати. Така че няма пренос на данни по интернет. Единственото, което може да се случи, ако се блокира сайтът на ЦИК и други сайтове е, че просто няма да може в момента да видите протокола от вашата секция в интернет и няма веднага да разберете тези резултати, които съобщава ЦИК по интернет“, коментира проф. Константинов.

Той допълни, че българският избирател няма да остане неинформиран.

„Може за няколко часа сайтовете да излязат от строя. Очаквам да се случи, защото напоследък всички хакери се забавляват с нашите избори. Няма система, която да издържи такива атаки“, каза още математикът.

Професор Михаил Константинов прогнозира, че ще има оспорван балотаж на предстоящите президентски избори. По думите му се очаква висока избирателна активност, тъй като има активизиране от страна на гражданите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България