Проф. Младен Григоров: Българите днес нямат кауза, каквато им дадоха Освобождението, Съединението и Независимостта

Проф. Младен Григоров

"Освобождението, Съединението и Независимостта на България създават и укрепват корена на третата българска държава." Това каза проф. Младен Григоров, председател на фондация „Паметници на българската слава“, за "Фокус". Според него именно тази своеобразна „трилогия“ е дала на българите кауза, каквато днес няма.

„По времето на Възраждането е имало ясна кауза – да бъдем оформени като народ. Идва църковнославянската борба, която завършва с успех. След това – да имаме свободна държава. Идват Априлското въстание и последвалата го Освободителна война. Пак има кауза. След това е съединяването на разпокъсаната от Берлинския договор България – пак кауза. И след това следва катастрофата с голямата кауза – за обединението на всички българи в една държава, която завършва катастрофално поради глупостта най-вече на нашите политици, защото без да загубим битка, губим всички войни. Кауза имаше дори при социализма, може да е била смешна и гнила, но все пак бе някаква кауза. Докато сега няма никаква“, коментира проф. Младен Григоров.

Според него погрешно се е смятало, че съвременната кауза на България е членството й в ЕС. Това бе само цел, която вече е постигната, подчерта професорът. Той добави, че страната не може без идеал, който трябва да се зароди от съюза между интелигенцията и политическата класа. Такъв в момента няма, каза още проф. Григоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България