Проф. Мутафчийски: Коронавирусът изчезва от организама за 28 дни

Кадър от БТВ/Архив

Първите 1000 тествани за статистическия модел ще бъдат полицаи, каза шефът на националния щаб

Починалият в Благоевград пациент е проявявал всички симптоми на COVID-19 и е дал една положителна проба, заяви ген. Венцеслав Мутафчийски по повод на твърденията на общинския кризисен щаб в Банско, че мъжът, който издъхна в благоевградската болница, не е бил болен от коронавирус.

"Дай, Боже, да е така, но едва ли, защото починалият има всички симптоми. И на мен ми се иска да не е", каза Мутафчийски по БТВ.

Вече е организирано тестването на 1000 души, които ще бъдат изследвани за коронавирус и върху чиито резултати ще се гради статистически модел. Изследването ще се проведе в МВР болница и е организирано от вътрешния министър, защото те са полицаи.

25 са общо случаите на COVID-19, регистрирани през изминалото денонощие у нас, съобщи Мутафчийски. 7 са новите положителни проби.

"Най-много са установени в Пловдив - 3 случая. Във Варна, Кърджали, Сливен и Смолян имат по 1 нов заболял. По данни на епидемиолозите е отминала вълната на грип тип Б, но се задава вълната на коронавируса", каза шефът на ВМА.

Средният период, за който вирусът изчезва в организама, е 28 дни, затова е и удължен периодът на карантината, но има и случаи, отбелязани в медицинската литература, за 37 дни, през които заразата е активна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България