Проф. Мутафчийски: Новата вълна от грип тип Б е по-опасна от коронавируса

Коронавиръст е инфекция, която по нищо не се различава от останалите остри респираторни заболявания и далеч по-опасен е грип тип Б, който в момента идва, отколкото коронавируса. Това каза пред БТВ проф. Проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на кризисния щаб за ограничаване на разпространението на новия вирус.

От щаба днес отново отчетоха, че няма регистриран случай на COVID-19 в България.

На база на тези данни е абсолютно ирационално презапасяването с хранителни продукти, каквото се наблюдава през последните дни, коментира началникът на ВМА.

По думите му сме преживели далеч по-опасни инфекции през 2002 г. и 2012 г. - смъртността е била в пъти по-висока, отколкото при COVID-19.

Ново представително проучване за коронавируса - върху 72 хил. случая, изследва смъртността от това заболяване, обяви професорът. То показва, че 80+ години смъртността е 14,8%, между 70 и 80 г. е 8%, между 60 и 70 г. - 3,6%, между 50 и 60 г. - 1,3%. Под 6-годишна възраст смъртността корелира с тази при грип тип Б, а под 10-годишна възраст смъртността е нула, сочи проучването.

В световен мащаб най-висока остава смъртността от сърдечно-съдови заболявания, следвана от диабета и хронични белодробни заболявания, допълни проф. Мутафчийски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България