Проф. Николай Овчаров: Открихме две изключително ценни находки на Перперикон

Снимки: Денислав Стойчев

Тази година открихме изключително ценни находки на Перперикон. Това съобщи археологът Николай Овчаров на пресконференция във връзка с последните находки от разкопките на Перперикон.

Специален акцент бе даден върху значението на откритията. „Имаме много ценни находки - два кръста и златна монета от повече от общо 210 до този момент. Сребърно-златната монета, която намерихме на Перперикон, бележи пика на икономическата криза във Византия. Интересното за нея е, че от едната страна е изобразен императорът Алексий Комнин, който е коронясан от Свети Димитър. Това е един сюжет, който после продължава и през 13 век при монетите на Иван Асен, където той също е коронясван от Свети Димитър. Тази година са открити още кръстове, накити, много монети, каменна пластика“, разказа още проф. Овчаров.

Началото на тазгодишната кампания на Перперикон бе дадено на 24 юни и се очаква да продължи до 10 септември. „В момента работим в сектора северно от най-голямата базилика въобще откривана в Родопите от ранннохрстиянския период. Тя е разположена върху голям площад. Построена е в периода 5-6 век, но е използвана чак до 14 век. Това, което сме открили до този момент, домове от периода 4-6 век. Над тях се намират няколко землянки от 13-14 век и един доста голям некропол, който в момента се проучва", каза още проф. Овчаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България