Проф. Петър-Емил Митев: Магията на ГЕРБ свърши, БСП набира скорост

През 2013-а Борисов подаде оставка в драматична ситуация и остана като човек, който продължава да символизира определена стабилност. Днес няма политическо основание да направи точно този извод от вота за президент - че ГЕРБ трябва да си даде оставката. Това заяви проф. Петър-Емил Митев по БНР.

Хората не гласуваха срещу ГЕРБ, а срещу една мажоритарна личност, каквато е Цецка Цачева, която загуби в собственото си село, добави той. "Цялата процедура по издигането на Цачева трябва да се постави под съмнение, от гледна точка интересите на ГЕРБ. Бойко Борисов каза, че Томислав Дончев, Димитър Николов и Йорданка Фандъкова става, но му трябват. И какво излиза - че Цецка Цачева не му трябва да друго и затова я предлага за президент", обясни проф. Митев.

Той даде и прогнозата за следващите избори:

"Не съм сигурен, че определена сила може да надделее, но е голям шансът да има група от няколко партии, които заедно ще вземат повече гласове от ГЕРБ. ГЕРБ продължава да бъде с най-голям потенциал. Изборната машина на Цветанов не е съкрушена".

Резултатите от вота ще продължат да действат и те ще действат във вреда на Борисов, който дезертира от властта, добави Петър-Емил Митев.

По думите му, БСП да набира скорост, в момента вятърът духа в нейните платна. "Не може обаче да се смята, че тази тенденция не може да се промени, ако БСП допусне някоя груба грешка. Това не е написан сценарий", предупреди Митев. "Магията на ГЕРБ свърши, ГЕРБ е победим", обобщи той.

Според експертът, следващите избори ще бъдат партийни. Огромни шансове получават и националистите. Мигрантският проблем ще продължи, там нещата не вървят, натискът ще се засили и това допълнително ще създава аргументи за успех на националистите. Те стигнаха до обединение и решиха тежкия си вътрешен проблем и са сериозна сила, каза още проф. Митев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика