Проф. Пламен Легкоступ представи 60 години в 60 картини

Собственикът на издателство "Фабер" Нейко Генчев издаде уникална книга по случай юбилея на художника

Уникална книга с 60 от най-добрите творби на известния художник проф. Пламен Легкоступ от Велико Търново разказва за богатия му творчески и житейски път. Презентацията на впечатляващото издание направи издателят Нейко Генчев.

Книгата-каталог "По вълните на времето" излезе от печат в навечерието на мащабна изложба на твореца. Тя ще бъде открита на 4 април в Художествената галерия „Борис Денев“ в старата столица, когато проф. Пламен Легкоступ ще чества своята 60-годишнина.

"Книгата е с нестандартен формат, за да могат удобно да се разположат творбите на художника, който умело борави не само с четката, но и със словото", обясни Нейко Генчев.

Изданието проследява периодите в творчеството на твореца, като събира най-добрите от неговите картини- автопортрети, живописи и постери. Най- голямата творба е от Китайския му период с размери 3 метра на 125 сантиметра.

Проф. Пламен Легкоступ сподели, че работи основно с ярки и топли нюанси, но единствените образи, които през годините не са се появявали на платната му са тези на неговите деца и жените в неговия живот.

"Любовта не трябва да се рисува, а да се изживява. Мечтая да нарисувам този сюжет, който все още не съм нарисувал. Мъката на художника е в това, че вижда света с различен поглед от този на обществото", разкри творецът.

В каталога не е пропусната и любимата тема на автора, а именно рибите. Според него рисуването на хора крие рискове те да не харесат достатъчно пресъздаденото. Затова през годините проф. Пламен Легкоступ влага най-много от чувствата си чрез изобразяването на риби, които са негова запазена марка.

„Вярно е, че рибите мълчат, но има значение в какви цветове са изобразени, важно е съчетанието на различни форми, посоката, в която са устремени, символиките с които са натоварени и т.н.“, коментира проф. Легкоступ.

„Книгата представя периодите, в които е творил проф. Легкоступ. Разбира се през тези периоди той е бил различен художник и различен човек. Тази книга е близо до съвършенството. Но така или иначе всичко, което правим е блед опит да стигнем съвършенството, както казва Микеланджело. Това обаче не ни пречи да се опитваме“, изтъкна издателят Нейко Генчев, който ще открие и изложбата на проф. Легкоступ.

Изкусният майстор на четката допълни, че със сигурност творците имат любими картини, с които никога не искат да се разделят. Самият той призна, че има платна, които винаги ще бъдат с него.

„За някого най-добрата картина е тази, която е продадена най-скъпо. Но аз имам платна, които никога не бих искал да продам. Колкото и банално да звучи всяка картина е част от душата на художника, тя е негова рожба и той трудно се разделя с нея“, уточни проф. Пламен Легкоступ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони