Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Не искам актуализация на бюджета, а да се обсъди възможността за актуализация, имаме нужда от 207 милиона лева, заяви управителят на НЗОК проф. Камен Плочев пред БНТ. Поставих въпроса към парламента, защото мислех, че те са ми началници. Искам да се обсъди възможността или чрез бюджета, или чрез други механизми да започнем да изплащаме парите, защото се притеснявам, че ще започнат да връщат масово българи, които се на лечение в чужбина.

Проф. Плочев уточни, че не се чувства виновен: Не мисля, че съм направил нещо лошо. Човек си подава оставката, ако не си е свършил работата или върши нещо, което не му е работа, аз не мисля, че не съм направил нито едното, нито другото.

Шефът на здравната каса обясни, че е объркан относно това кой му е началник и че не е знаел, че с писмото си е задействал процедура по актуализация на бюджета. "Считал съм, че съм прав и съм искал да направя нещо полезно, нещо, с което да помогна и в никакъв случай не съм искал да навредя. Изумен съм от това, че не знам кой ми е началникът, не разбирам защо министърът ми иска оставката. Не съм знаел, че правя нарушение при изпращане на писмото до парламента. Аз не съм и предполагал, че ще стартирам процедура по промяна на бюджета, а си мислех, че ще седнем да обсъдим как може да поправим този дефицит, който всяка година расте."

Управителят на НЗОК заяви, че ако ГЕРБ му гласуват недоверие, той ще си отиде от поста. Но отбеляза, че не знае каква е процедурата и какво точно е сбъркал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика