Проф. Тодор Кантарджиев: Не бъркайте ку-треската и грипа с коронавирус

Снимка ПЛАМЕН СТОИМЕНОВ, архив

Огнище на ку-треска е регистрирано в Етрополе. Това съобщи за clinica. bg директорът на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев. Диагнозата е доказана при 4 деца, които са приети за лечение.

Заболяването може да причини тежки инфекции на дихателната система, също както и вървлуващият в момента сезонен грип от група Б. Това е важно да се припомни, предвид изкуствено създадената паника около коранавируса, коментира проф. Тодор Кантарджиев.

Материалите за ку-треска са изпратени от РЗИ-София-област, където колегите правилно са се ориентирали за точната диагноза, каза проф. Катарджиев. Ку-треската е зооантропонозно заболяване, като болестта се разпространява чрез аерозоли, които са прахови частици, заразени от болни животни.

Заразяването става чрез вдишване на аерозол на прах, а където микробът е попаднал. Заболяването се проявява в много тежка форма при хората. Болните са с прояви на инфекции на дихателната система. Ку-треската протича със симптоми подобни на грип-температура, отпадналост, главоболие и болки в мускулите. Може да премине леко, но е възможен и фатален край. Често дава усложнения и те именно са пневмонии.

Краят на зимата и началото на пролетта е най-характерният сезон за проява на ку-треската. Поради изкуствено създадената паника за коронавируса, трябва да се помни, че доста от проявите на инфекциите на белия дроб може да се дължат на зоонозни заполявания с епидемичен характер като ку-треската или на върлуващия в момента сезонен грип B. Затова трябва да запазим отговорно отношение към здравето на себе си и околните, но и да се панираме излишно, защото причина за хремата и кашлицата може да са сезонните вируси и инфекциозни заболявания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве