Проф. Тодор Кантарджиев: Потвърден е първият грипен щам за сезона в София 

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, иректор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология

Потвърден е първият грипен щам за сезона, тръгва циркулацията на грипа в България. Това съобщи пред "Фокус" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Днес в 13.30 часа в Пета МБАЛ – София беше потвърден първият грипен щам за сезона. Щамът е грипен вирус от група В, аналог на ваксиналния щам „Ямагата“. Доказан е при 14-годишен пациент. Тръгва циркулацията на грипа в България“, обясни проф. Кантарджиев.

Той припомни, че преди 2 месеца е уточнил, че обикновено първо започва циркулацията на грипните вируси от група В, след това група А се развива и взима превес. Проф. Кантарджиев препоръча да не се контактува с болни, да се използват влажни кърпички. „Хората трябва да мият ръцете си и да знаят, че не само пръските предават грипния вирус. Когато има възможност трябва да се проветрява, да се отварят прозорците и в градския транспорт. Трябва да се яде витаминозна храна“, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

„Не трябва да се разчита на думите на хора, които не са специалисти и съветват за различни алтернативи. Лечението на грипните вируси се извършва само с два лекарствени продукти. Те са по лекарско предписание, хубаво е семействата, които могат да си позволяват – те са 30 лв., да закупят тези лекарства, да говорят с лекарите си и да ги имат в резерв. Ако заболят от грип лекарството трябва да се вземе в първите 36 часа, защото след това ефективността му рязко намалява“, допълни той.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве