Проф. Тодор Кантарджиев пред „Труд”: Грип „Калифорния“ ни удря в очите

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, иректор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология

Заболяването най-често засяга хората в трудоспособна възраст и децата

Температура над 38 градуса, болки в ставите и мускулите, главоболие, болка в очите и силно дразнене от светлина, са симптомите на грипа “Калифорния”, който в момента нахлува в страната. Това обясни пред “Труд” проф. Тодор Кантарджиев, директор на “Национален център по заразни и паразитни болести”.

“По данни на Националната референтна лаборатория за миналата седмица са доказани предимно щамове от H1. Това са пандемичните щамове, наричани “Калифорнийски” или свински грип, при които боледуват главно хора в трудоспособна и детска възраст”, обясни Кантарджиев.

Той допълни, че симптомите включват още болки в гърлото или/и суха, дразнеща кашлица и затруднено дишане. Грипът, за разлика от другите вирусни и бактериални чести инфекции през зимата, се развивал в рамките на 2-3 часа.

“На 1 човек от 10 000 болни може да се появи възпаление на мозъка от грипния вирус. Тогава симптомите са дезориентация и силно главоболие”, обясни експертът.

Друг остър симптом, който се среща на един човек от 2500-3000 болни от грип, е острото настъпване на дихателна недостатъчност. Проф. Кантарджиев заяви още, че не може да определи точния брой на болните от грип в момента, заради различната заболеваемост в отделните области у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве