Проф. Тодор Кантарджиев пред „Труд“: Грипната вълна се засилва следващите две седмици

Снимка ПЛАМЕН СТОИМЕНОВ, архив

Грипната вълнa набира скорост и през следващите седмици ще се разраства. Заболяването обаче настъпва нехарактерно тази година, тъй като всички лабораторно доказани случаи са от тип А, вместо тип Б, както през годините досега. Това обясни националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. По думите му случаите, които са лабораторно потвърдени, се увеличават и са в различни градове на страната. За предстоящата епидемия от грип, за това как се предпазим и да подсилим имунитета си, както и за превенцията и лечението на ХИВ/СПИН у нас, разговаряме с директора на Националния център по заразни и паразитни болести.

- Проф. Кантарджиев, на 1 декември беше отбелязан Световният ден за борба с ХИВ/СПИН. Разкажете малко повече за работата на Националния центъра по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) по отношение на превенцията и лечението на болестта?

- Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ извършва потвърждаване на всички лабораторно диагностицирани случаи на ХИВ. Освен това на всеки, включен в програмата за лечение пациент, се извършват изследвания за определяне на количествата на вируса в неговата кръв. Това е необходимо, за да може след започването на терапия – още в първите месеци, да се проследи ефектът от приложеното му лечение, което е много важно. Третото нещо, което прави Националната референтна лаборатория, е да изследва пациентите за поява на някаква резистентност на вируса към лечението, което е назначено.

- Знае се, че близо 3000 са регистрираните българи с ХИВ, но реалният им брой вероятно е по-голям, имайки предвид, че не всички носители на вируса са се изследвали и знаят своя статус. Какви цели се поставят по отношение на заболяването?

- В момента целта, която Световната здравна организация е поставила на здравните системи в отделните държави, е следната: около 90% от хората, инфектирани с ХИВ, да знаят, че са носители на вируса. Това означава, че тези, които имат рисково поведение или повод за някакви съмнения, трябва да се изследват за СПИН. В България всяка година около 300 000 души се изследват за болестта. За целта е разработена мрежа в цялата страна за анонимно и безплатно тестване за СПИН.

- Това добър процент ли е сравнение с останалите европейски държави?

- Да, добър процент спрямо развитите държави е. Колкото повече хора знаят, че са инфектирани и предприемат лечение, толкова по-добре. Друга цел на Световната здравна организация е 90% от всички хора, които имат положителна проба, да предприемат лечение. У нас над 90% от носителите на ХИВ се лекуват. Това е голям успех за страната ни. Трета цел на СЗО е при 90% от всички, които са подложени на терапия, тя да има положителен успех – намаляване броя на вирусите в кръвта на човека и достигане в рамките на месеци до такова количество, което не може лабораторно да се докаже. Това е целта на всяко лечение и ние също го постигаме по отношение на ХИВ. Знаем, че тези вируси ги има, но са сведени до такива количества, че не могат да доведат до усложнения и до съпътстващите симптоми на СПИН. В такъв случай въпросният носител вече не представлява опасност за близките си и за околните. Според мен това е едно от най-важните неща – хората за знаят своя статус по отношение на ХИВ/СПИН и да се лекуват така, че количеството на вируса в кръвта да остане много малко, за да съхранят собственото си здраве, благополучие и дълголетие, и да не представляват опасност за никого.

- За кои групи/лица е препоръчително да се изследват за ХИВ/СПИН? Какви са симптомите на болестта?

- Не е добре да се чака проявата на симптоми. Желателно е хората с рисково поведение по отношение на половите контакти да се изследват. Това важи също в случаите на необезопасен сексуален акт, както и след инжекционно ползване на игли, за които не е сигурно, че са стерилни. Добре е при съмнение и колебания да се направи изследване за ХИВ около месец след въпросния контакт. Разбира се, най-добрият вариант е превенцията – използването на предпазни средства при сексуален контакт и използването само на стерилни игли и спринцовки.

- Много хора не правят съществена разлика между ХИВ и СПИН. Бихте ли я очертали?

- ХИВ е човешкият имунодефицитен вирус. Така се нарича микроорганизмът, причиняващ заболяването. Серопозитивен е човек, който носи този вирус, вируса на СПИН. Има хора, при които вирусът се наблюдава в продължение на 7, дори 10 години (най-дългият случай е 17 години), но те нямам никакви клинични прояви на болестта. Такива прояви са най-често инфекции, свързани с имунния дефицит. В 90% от случаите първите прояви на болестта са кожни проблеми. Това са, да речем, кандидоза на лигавицата на устата, възпаление на двете гънки на устата, петна по кожата - най-честите прояви. Други такива са инфекции на дихателната система. Не случайно преди години търсехме редовно в слюнката на всеки с доказано наличие на вируса на СПИН, една гъбичка, която, ако я откриехме, това означаваше начало на болестта. Ако дотогава човекът е бил серопозитивен, наличието вече на тази гъбичка (на опортюнистични инфекции, т.е. причинени от микроби, които при една здравна имунна система не биха предизвикали заболяване), вече е индикатор, че се е преминало към СПИН. Т.е. за СПИН говорим, когато имунната система вече е преборена от вируса. Първите симптоми в 90% от случаите са себореен дерматит – лющещи се петна, възпаление в зоната между ъгъла на носа и ъгъла на устата. Друга проява е кандидоза на езика, на устата. При напреднало засягане на имунната система може да се стигне до продължителна диария, която може да трае месеци; също така може да се появи пневмония, която не се повлиява от традиционните антибиотици и не преминава за обичайното време от седмица до десет дни.

- Много възрастни и особено деца боледуват. Колко са случаите на грип към момента?

- Миналата седмица Националната референтна лаборатория доказа първите случаи на инфекции H1N1 на майка и дете в София; след това беше доказан случай H1N1 при 10-годишно дете; имаме случай и на H3N2 в Силистра. Тази седмица в сряда доказахме други седем случая на H3N2 в Стара Загора и един случай на лежащо болен в Силистра с H1N1.

- Това бяха очакваните щамове?

- Да, те са включени и в четиривалентната противогрипна ваксина. Всички доказани в страната до момента случаи на грип обаче, са от тип А, което е необичайно. В предишните години в началото на епидемията откривахме първо вируси тип Б, след което доминираше А.

- Кога се прогнозира пик на грипните вируси?

- Мисля, че през следващите две седмици грипната епидемия ще набира скорост и най-големите стойности се очакват след Нова година, когато ще настъпи пик на заболяемостта.

- Какво бихте посъветвали хората, които по една или друга причина, не са си сложили противогрипна ваксина?

- Първо бих посъветвал всяко семейство, което може да задели около 30 лева, да си вземе едно от двете противогрипни лекарства, които са на пазара, за да си го има вкъщи, те са подходящи и за деца, и за възрастни. Единият медикамент е под формата на таблетки, другият – помпичка, с инхалаторно приемане. Те се изписват от лекар. От месец февруари тази година беше регистрирано и трето лекарство, което вероятно ще влезе и на нашия пазар. То има още по-добър ефект от сегашните две - представлява само една таблетка, която, взета в първите дни на инфекцията, се преборва сто процента с грипа. Механизмът на действие при този медикамент е по-различен. Разбира се, препоръчително е освен всичко друго да се избягват болни хора, обществени тоалетни, да се спазва добра хигиена на ръцете.

- На какво е добре да заложим, когато приготвяме празничната трапеза с оглед подсилване на имунитета?

- Хубаво е да присъстват традиционни български коледни блюда като продукти от кисело зеле и саламурено сирене. И да си пожелаем да сме живи и здрави.

Нашият гост

Професор Тодор Кaнтарджиев е Национален консултант по микробиология. Завършва Медицинска Академия София през1981 г., като лекар. От 1988 г. е в НЦЗПБ, последователно е ръководил лабораторен сектор, лаборатория, обединена лаборатория и от 1992 г. - Отдел микробиология. През 1986г придобива специалност Микробиология, през 2001 г. придобива специалност Клинична имунология и през 2004г. специалност Епидемиология на инфекциозните болести. Доктор по медицина е от 1991 г. Доктор на медицинските науки е от 2008 г. Има множество специализации в чужбина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта