Проф. Тодор Кантарджиев пред „Труд“: 18% от кърлежите носят опасни болести

Проф. Тодор Кантарджиев е категоричен, че кърлежите тази година не са повече отпреди.

Плъховете и мишките са най-големият проблем

Антибиотикът намалява риска от заразяване стотици пъти

30% от кърлежите носят някои причинители на опасни заболявания, а до 18% - по два причинителя. Това съобщи за „Труд” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Става въпрос за 2 групи причинители. Това са бактериалните в градовете - лаймската болест, анаплазмозата, марсилската треска и ерлихиозата. Докато в селскостопански площи и там, където има контакт с гори, са кърлежите, които пренасят опасните вирусни трески - кримска-конго хеморагична треска и така нареченият кърлежов енцефалит”, обясни специалистът във връзка със зачестилите ухапвания от кръвносмучещите паразити.

По думите му те са нормални, защото изведнъж времето е станало топло и хората са тръгнали по парковете, без да имат предвид кърлежите, които не са повече от други години.

„Най-важната обработка е това да се коси тревата, което не зависи от дъждовете. А иначе да се използват сухите дни, за да се пръска. Но хората трябва да се научат да не лягат на тревата, да не пускат децата да играят боси във високи треви. Ние не сме във Великобритания да си ходим по градинките. Там нямат кърлежи, защото нямат бездомни кучета. Но дори не те са най-големият проблем. Това по-скоро са мишките и плъховете, които излизат от каналите и също са гостоприемник за кърлежите”, уточни проф. Кантарджиев.

Съветът му е след ухапване от кърлеж в първите часове да се вземе веднъж или два пъти доксициклин при възрастни и азитромицин за деца. Така рискът от лаймска болест, марсилска треска и ерлихия намалява стотици пъти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве