Проф. Урсула Мюнх: Спорът за бежанците може да застраши управляващата коалиция в Германия

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер вече предупреди, че страната му може да върне на границата всички, търсещи убежище, ако първата им регистрация е в друга държава - членка на съюза. Баварският коалиционен партньори на Меркел й даде срок до края на месеца да бъде намерено общоевроепейско решение на проблема. В противен случай Зеехофер ще премине към изпълнението на плана си за справяне с миграцията. Управляващата коалиция тази седмица навърши 100 дни, а от крайната десница се чу пределно ясната заявка, това да и последните й 100 дни.

Спорът за бежанците действително може да застраши управляващата коалиция в Германия, каза пред БНР германският политолог проф. Урсула Мюнх.

„Двете основни действащи лица, т.е. посестримите партии Християндемократичен съюз и Християнсоциален съюз, които обаче съвсем не се държат сестрински една с друга, също осъзнават, че тази опасност е съвсем реална. Те умишлено ескалираха напрежението. … И така сега нещата стигнаха до там, че канцлерът заплаши да се възползва от правото си да уволни вътрешния министър, който е председател на ХСС. Това от своя страна автоматично означава, че баварската партия ще напусне правителството. Ако това се случи, Германия ще изпадне в сериозна политическа криза и за това смятам, че двете партии ще направят всичко възможно да избегнат такова развитие на нещата. Така че, след някоя и друга седмица Германия може и да продължава да бъде управлявана от сегашната коалиция, но с друг канцлер и друг вътрешен министър“.

Политическото бъдеще на германския канцлер Ангела Меркел зависи от двете срещи на върха на ЕС тази и следващата седмица, каза тя.

"Не бих се учудила, ако този спор завърши с оставката на канцлера Ангела Меркел. Просто курсът на Меркел в миграционната политика вече не събира достатъчно мнозинство в водената от нея коалиция", смята проф. Мюнх.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа