Проф. Христина Вучева: Делът на лошите кредити у нас намалява

Делът на лошите кредити у нас намалява, а банките ни удовлетворяват всички изисквания на Европейската централна банка. Това каза проф. Христина Вучева по БТВ. "Нямаме причини да се безпокоим, че ще настъпи кой знае каква промяна", добави тя.

Има хора, които не успяват да се справят със сроковет за погасяване на кредитите, но процентът не е такъв, че да повлияе на банковата система, обясни експертът.

Според проф. Вучева няма нищо притеснително в новите правила за погасяване на задълженията към банките, влезли в сила след 30 юни 2019 г., при които забавена вноска автоматично ни вкарва в черен списък и получаване най-висок рисков профил. "Банките нямат изгода да изгонят клиентите си, има си вътрешни правила и разпоредби, водят се и разговори", допълни тя.

Проф. Вучева обясни и че всякакви методики за погасяването на кредитите са полезни, а включването в черен списък няма да навреди на самия получател. Освен това тя опроверга слуховете, че се очаква страшна криза в сектора. "Институциите имат опит, а обективният анализ показва, че страшна депресия няма да се случи", обясни експертът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси