Проф. Христо Бозуков - Безкомпромисният

Служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков започва смени на заместник-министри и шефове на агенции към аграрното ведомство. След поисканата и вече дадена оставка на директора на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов с поста си ще се разделят всички заместници на предшественика Десислава Танева. Бозуков даде заявка, че търси хора с добра експертиза, които да нямат обвързаност, каквото е изискването на президента Румен Радев.

Новият министър вече подсказа и за промени в ръководствата на Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по горите.

“Очаквам, че във всеки от тези ресори има проблеми”, каза той. И допълни: “Грешки вероятно има, въпросът е да се види дали са умишлени или неумишлени и дали могат да бъдат поправени.

Моята партия винаги е била тютюнопроизводството, а отсега нататък и земеделието”, каза Бозуков, когато пое поста. И допълни, че винаги се е разграничавал от партийни пристрастия. По-късно му се наложи да обясни, че не е обвързан с ДПС въпреки дългогодишната си работа в сферата на тютюнопроизводството.

“Не може да се говори, че това е сектор на една партия”, категоричен бе той. Факт е обаче, че научната кариера на Бозуков тръгва от Института по тютюна и тютюневите изделия (ИТТИ) през 1984 година. Започва като стажант, продължава като агроном и стига до директор на института. Пост, който заема през 2007 година. Бозуков е носител на грамота за цялостен принос за развитие на българското земеделие и е отличен с диплом и три сертификата за иновации в областта на тютюна.

Малко известно е, че новият силен човек в земеделието е съавтор в създаването на два нови сорта тютюн - “Дупница 160” и “Дупница 733”.

Негова е и иновация за използването на стъблата на тютюна за направата на пелети за отопление. Според разработката стъблата са много подходящи, тъй като в тях има много добро съотношение на целулозата и не съдържат никотин или други вредни съставки.

През 2013 г. професор Бозуков е назначен за директор на Селскостопанската академия със заповед на тогавашния министър-председател Пламен Орешарски по предложение на земеделския министър в кабинета му проф. Димитър Греков.

“Ако механизацията е тежкото въоръжение на земеделието, то академията и научните институти са мозъкът й”, заяви тогава в свое изказване Бозуков. Като директор на Селскостопанската академия той критикува земеделското министерство, защото по думите му всички средства, които учебното заведение печели по международни или европейски проекти, както и от продажбата на земеделска продукция, потъват в джоба на аграрното министерство. Причината е, че научната институция е второстепенен бюджетен разпоредител към ведомството.

Като шеф на академията името на Бозуков беше замесено в скандал, след като уволни директорката на Опитната станция по земеделие и животновъдство в Смолян. Това предизвика протести на работещите в институцията, а Бозуков е принуден да отмени заповедта си и да я върне на работа.

В първия си работен ден като служебен министър Бозуков отново бе посрещнат от протести - този път на животновъди в София, които недоволстваха срещу начина за разпределяне на субсидиите в сектора. След като ги упрекна, че не са поискали разговор и не са го предупредили за протеста си, Бозуков покани техни представители в министерството. Пред журналисти по-късно министърът призна, че основания за протеста има и че той ще работи за промяна в административните правила, които създават изкуствено напрежение.

Дали Бозуков ще успее да запази спокойствието в земеделския сектор, в който предстоят да се раздадат нови милиарди и тази година, предстои да видим.

Уволни шефа

на ДФ „Земеделие“

Само пет дни след встъпването си в длъжност проф. д-р Христо Бозуков поиска оставката на шефа на Държавен фонд “Земеделие” Румен Порожанов. “Причината е назряло обществено недоверие към Държавен фонд “Земеделие”, съмнение в легитимността на избора на изпълнителния директор и решение на съда да възстанови предишното ръководство”, обясни позицията си проф. Бозуков. Той допълни, че е получил сигнали от бенефициенти за нередности при проекти и е необходимо да се направи цялостна ревизия на фонда.

ЗА НЕГО

Инициативен и отговорен човек

Познавам Христо Бозуков още от студентските ни години в някогашния Висш селскостопански институт “Васил Коларов” и още тогава имам много добри впечатления от него. Правеше впечатление на ученолюбив, старателен, отговорен и инициативен човек. Не е случаен фактът, че когато станах министър на земеделието, назначих именно него за директор на Селскостопанската академия.

Проф. Димитър Греков, бивш земеделски министър

Диалогичен и толерантен ръководител

Христо Бозуков е добър експерт и специалист в своята област - тютюните, но повече го познавам като ръководител на Селскостопанската академия, с която работехме съвместно в периода 2013-2015 г. Изключително диалогичен и толерантен ръководител, който умее да работи добре в екип. Добре е, че начело на земеделското министерство застана човек от научните среди.

Проф. Христина Янчева, ректор на Аграрен университет-Пловдив

Перфектен фитопатолог

Познавах Христо Бозуков от дълги години като специалист, а после и като ръководител на Селскостопанската академия, част от която бе и Институтът по овощарство, който ръководя. Добър администратор, а като научен работник е перфектен фитопатолог и експерт по болестите по тютюна.

Проф. Аргир Живондов,

директор на Института по овощарство в Пловдив

Ще остави достойна следа

Имах възможността да работя с проф. Бозуков и познавам упоритостта и себераздаването му. Вярвам, че ще остави достойна следа и като стопанин на Министерството на земеделието и храните.

Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети