Проф. Христо Мермерски пред “Труд”: Моркови, чесън и кисело зеле подсилват организма през зимата

Отвара от метлено семе помага след системна злоупотреба с алкохол

През зимата получаваме по-малко светлина, по-хладно е и това създава предпоставки за отслабване на имунната система и развитие на редица заболявания. Ето защо сме длъжни да осигурим на организма си питателна и здравословна храна, която да го подпомогне в борбата с тях. Особено добре със тази задача се справят чесънът, морковите, зелето, лукът и тиквите, каза пред "Труд" проф. Христо Мермерски.

Ако човек предозира със синтетичен витамин А, ще получи главоболие и може да увреди черния си дроб. Ако обаче вземе един морков и изяде половината, ще си осигури дозата витамин А за четири дни, или витамин С за един ден, посъветва експертът по природна медицина. "Като цяло, синтетичните витамини имат странични ефекти и не са най-добрият вариант. Те трябва да се приемат по органичен път с храната. Същото се отнася и за останалите хранителни елементи", посочи проф. Мермерски.

През зимата е препоръчително всеки ден да изяждаме един настърган морков със зехтин и слъчогледово семе. Това е мултивитаминен продукт, който в същото време осигурява белтъчини, мазнини от растителен произход, въглехидрати и т.н., добави той.

"Чесънът е един от най-уникалните зеленчуци в целия свят заради многото му лечебни свойства. Няма друго растение, което да съдържа толкова много полезни съединения и подпомага организма да преодолее за кратко време опасни заболявания", препоръчва още специалистът. По думите му, чесънът съдържа голямо количество йод и влияе благоприятно на щитовидната жлеза. Една от най-ценните му съставки е алицинът. Това етерично масло притежава силно фитоницидно действие и е в състояние да убие или спре развитието на десетки видове бактерии, включително стрептококите и салмонелата. За жалост при готвене алицинът губи действието си затова трябва да приемаме чесъна суров или в салати, посъветва проф. Мермерски. Неприятният мириз след употребата на чесън се неутрализира с дъвкане на магданозови листа.

Две скулидки чесън, сдъвкани и преглътнати, имат силата да унищожат бацила на туберколозата. Освен това той има противоракови свойства. Преди много години студентът от Московския университет и бъдещ професор Борис Токин направил интересен експеримент. Сложил под похлупак разтвор с 80 болестотворни микроорганизми и до него счукани чесън и лук. След час и половина установил, че микробите са унищожени само от изпаренията.

По думите на проф. Мермерски, лукът също е уникален по свойствата си. "Древните римляни задължавали войниците да слагат в поясите си глава кромид лук, защото смятали, че ги пази от болести. Това до известна степен е вярно, тъй като той съдържа фитонциди, които унищожават болестотворните микроорганизми", обясни експертът по хранене.

Тиквата също е незаменима през студените месеци. Тя има огромно съдържание на витамин А, а целулозата й е много нежна и не дразни стомаха. Още в древността са я препоръчвали като целебно средство при болки в ушите. Притежава диуретични средства и се използва при лечение на копривна треска. При направени химични изследвания е установено, че тя съдържа от 10 до 14% фруктоза, пектин, който абсорбира отровите в организма и каротин, т.е. витамин А, чиято концентрация е по-висока дори от тази на морковите, каза проф. Мермерски. В тиквата се съдържат още витамини В1, В2, В6, Ц, Е, ферменти, протеини, минерални соли на желязото, калия, медта, магнезия, фосфора и кобалта. Много полезно е и зелето. Древните римляни са гледали на него като на лекарство срещу безсъние и главоболие. В много страни го препоръчват при заболяване на черния дроб, авитаминоза, подагра, възпалителни заболявания, захарен диабет, язви, посочи ученият. Пресният сок от зеле помага за бързо заздравяване на рани и повлиява положително на функцията на щитовидната жлеза.

През зимата сме длъжни да изяждаме и по една ябълка на ден, съветва проф Христо Мермерски. Англичаните казват, че една ябълка на ден ни държи далеч от доктора. Канелата, която някои хора приемат с нея, е сред най-силните антиоксиданти, подпомага паметта и влияе положително на психичното здраве.

Характерната за зимните месеци туршия също има своите полезни свойства, особено ако включва кисело зеле. "Суровите туршии са полезни, защото са продукт на млечно-киселата ферментация. Тук включвам най-вече киселото зеле, което е открито от китайците", каза проф. Христо Мермерски. Съдържа ценния витамин В12, който обикновено липсва в растителната храна, както и В6, без който не е възможна белтъчната прерботка, посочи той. Стимулира нервната система, метаболизма на желязото, строежа на червените кръвни телца, снабдяването на клетките с кислород, подпомага изграждането на костите, преработката на мазнините и активността на мускулите. Помага и при храносмилателни проблеми. Помощник е в борбата срещу рака, тъй като актериите на млечната киселина активират имунната система и съпротивата срещу туморите.

 

От Коледа до Атанасовден

Идва алкохолна буря

В периода от Коледа до Атанасовден са едни от най-големите празници. Всяка седмица има по два или три имени дни. Имаме много поводи да употребяваме алкохол, затова според проф. Христо Мермерски, това е времето на алкохолната буря.

Според него, българинът има едно ценно качество – никога не пие ракия без мезе. "Освен това пие бавно. За разлика от нас, в Русия, където съм защитил първата си доктурантура, пият на екс. В това отношение ние имаме наистина разумно поведение и култура на пиене", каза той. и посъветва да не забравяме мезето: "Когато човек пие и се храни, особено ако има нещо блажно, мазнините в стомаха не дават възможност алкохолът да удря в главата толкова силно, както когато консумираме на гладен стомах".

Препоръчително е ракията да се консумира със салата, която включва растителна мазнина и то зехтин. Зехтинът влияе положително на всички органи и системи, посочи проф. Мермерски.

По думите му, най-препоръчителната напитка без съмнение е червеното вино, тъй като то е естествен, придобит на базата на естествена ферментация, алкохол. "Най-добрата му реклама са французите, които, без да спазват някакъв режим по отношение на здравословното хранене, страдат много по-малко от сърдечно-съдови заболявания. Те пият по две чаши на обяд и вечер. Виното съдържа дъбилни вещества, които убиват микробите, различни химични съединения, които се отразяват добре на сърдечно-съдовата система и стомаха", каза специалистът по хранене.

За ракията трябва да е ясно – тя не влияе добре на нито една система в организма, но в малки количества има своите положителни ефекти най-вече свързани със свойствата й на дезинфектант, обясни проф. Христо Мермерски. Тя убива микробите в устната кухина, а там се развъждат различни видове бактерии, вируси и гъби, които в зависимост от състоянието на организма, започват да проявяват своето действие. Последствията са пародонтит, лош дъх и т.н.

В същото време не бива да забравяме, че злоупотребата с алкохол не прощава на черния дроб. В такива случай проф. Мермерски препоръчва отвара от метлено семе – растението, от което се правят класическите метли. То върши чудеса в помощ на хората, които страдат от цироза на черен дроб в следствие на дългогодишна злоупотреба с алкохол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве