Проф. Христо Пимпирев: България е сред държавите, които управляват Антарктида и я изследват, за да решат климатичните промени

България е част от 29-те държави в света, които управляват Антарктида и я изследват в опит да намерят решение на глобалните климатични промени. Това каза пред „Фокус“ проф. Христо Пимпирев, ръководител на Българския антарктически институт и на юбилейната 25-а българска експедиция на ледения континент. Антарктида е най-чистият континент на света и трябва да бъде запазен незамърсен за бъдещите поколения, допълни проф. Пимпирев.

„194 държави подписаха Парижкото споразумение температурите да не се повишат с над 1,5 градуса. Тук се касае не да се понижат, а да не се повишат повече – ако се повишат с 2 градуса ще настъпи нов потоп, който ще залее крайбрежните райони на Земята, където живеят над милиард жители, а спасяването им навътре в континентите ще доведе до огромна катастрофа - и хуманитарна, и екологична.

Проектите ни в Антарктида са продължение на тези от предишните години и са свързани именно с изучаването на климатичните промени, тъй като Антарктида е кухнята на времето“, обясни проф. Христо Пимпирев.

Той каза още, че много млади хора се интересуват и искат да работят на Антарктида, въпреки тежките условия и липсата на допълнително заплащане. Тези млади хора притежават заряд и дух, искат да работят за България и за бъдещето на планетата ни, подчерта проф. Пимпирев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят