Проф. Христо Пимпирев: Мечтая Антарктида да дава повече за човечеството и България да е там

Проф. Христо Пимпирев коментира пред БНТ Консултативното съвещание на страните от Антарктическия договор, сред които е и България. „Мечтая Антарктида да дава повече за човечеството и България да е там“, сподели той.

Консултативното съвещание на страните от Антарктическия договор по същество е правителството на Антарктида, където България е пълноправен член от 1998 г. Тази сутрин бяха разисквани въпроси, свързани с международноправния режим на континента, регулация на засилената туристическа дейност, въвеждането на строги екологични норми при разширяване и строителство на нови бази и сътрудничеството в научната, образователна и културна дейност между антарктическите държави.

Пълноправните членки на са 29, които имат право на вето и България е равноправна на всички останали, обясни Пимпирев.

Важно е този континент да бъде опазен за следващите поколения, заяви Пимпирев. Според него Антарктида има международно значение, защото има държави с териториални претенции. България обаче може да спре всяко едно решение, защото се иска пълен консенсус: Засега има мораториум за експлоатацията на природните ресурси и България може да каже „да“ или „не“.

Трябва де се държи средата между свободния достъп до Антрактида и опазването ѝ, заяви Пимпирев.

"Там се пазят много важни открития, които касаят цялото човечество и засягат нас като българи. Така че отиваме за нещо, което сам там можем да разгадаем", каза още той.

Тези открития засягат климатичните промени, от една страна, заяви Пимпирев и отбеляза, че българските научни изследвания са ценени от великите научни сили, които отделят стотици пъти повече средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България