Проф. Христо Пимпирев: Паметникът на кирилицата, който ще бъде поставен в близост до българската база на Антарктида, ще бъде завършен до дни

Паметникът е почти готов, до дни ще бъде окончателно завършен. Това заяви пред Агенция „Фокус“ проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт, във връзка с инициативата за издигане на паметник на Кирилицата в близост на българската база на Антарктида.

„Не съм точно сред инициаторите. Тази идея е на българо-монголското сътрудничество - проф. Овчаров, монголският посланик в България Н. Пр. Лхамсурен Дугержав. Идеята възниква доста по-отдавна, преди около половин година, но вече е придобила реални очертания“, обясни проф. Пимпирев. По думите му паметникът ще тежи общо 100 килограма и е съставен от 5 части, всяка с тегло по 20 килограма. „Това е скромен паметник и той ще бъде построен само с три нита, захванати здраво в една скала. Няма да се използва никакъв бетон и никакви други действия, които биха нарушили уникалната природна среда, която всички трябва да опазваме“, коментира проф. Пимпирев.

Той обясни, че за транспортирането на монумента е необходима сериозна логистика. „Там не може да закараш нещо, като просто отидеш и платиш в някоя транспортна или карго агенция. Всичко става с нашите много добри контакти с другите антарктически държави, тъй като България е пълноправен член на Антарктическия договор и управлява този континент от повече от 20 години“, обясни началникът на Българският антарктически институт и изрази надежда през следващата календарна година той да бъде монтиран в околностите на българската база на ледения континент.

„Да се занесе този паметник до другия край на света, в подножието на планината Тангра на остров Ливингстън, се изискват специални усилия и финансови средства. Ние се заемаме със задачата този паметник да пристигне, ще намерим подходящо място и към края на полярния сезон може да бъде издигнат в околностите на базата. Неговото освещаване и официално откриване може би ще стане в по-следващи експедиции. Този паметник, поставен в околностите на българската полярна база, ще показва, че и ние сме дали нещо на света“, коментира още проф. Пимпирев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България