Прочут руски футболен хулиган сред 11-те арестувани фенове, ще има още задържани

Пловдивската прокуратура образува 3 досъдебни производства след сбиването между агитките на „Локо” и ЦСКА

Районна прокуратура-Пловдив образува три досъдебни производства след сбиването между фенове на „Локомотив” (Пд) и ЦСКА в края на първото полувреме на футболния мач от Първа професионална лига, игран в неделя следобяд на стадион „Лаута” в града под тепетата. Едното производство е за унищожаване на чуждо имущество, второто е за хулиганство, а третото – за нанасяне на телесна повреда на длъжностно лице, съобщи говорителят на Районна прокуратура-Пловдив Атанас Илиев. Той допълни, че с полицейска мярка за 24 часа са задържани общо 11 лица, като шестима от тях са от черно-бялата агитка, четирима – от червената, а има един гражданин на Руската федерация.

Това е прочутият руски футболен хулиган Максим Тук, тартор на фен франция на „Спартак” (Москва), замесена в куп побоища и ексцесии „Банда Тука”. Въпросният Максим Тук развива телевизионен интернет канал, посветен на ултрас културата – "ТВ Около футбола", а участието му в голямото меле на "Лаута" бе отразено руския уебсайт fanat1c.ru. Максим Тук и негов сънародник са сред първите, с които нахлулите на терена фенове на ЦСКАя влизат в юмручно стълкновение в края на първото полувреме. Тогава Тук и другия руснак се опитват да излязат на пистата на стадиона, но първоначално гардовете от частната охранителна фирма им отказват достъп. Но след като двама руснаци показват журналистически карти, са пуснати да слязат долу на пистата, откъдето започват да провокират гостуващата агитка с различни жестове, станало ясно след разпитите на участници и свидетели на меллето, започнало около 40-ата минута от първото полувреме на двубоя на „Лаута”. Тогава напрежението ескалира, след като фенове на двата отбора събориха преградите и се сбиха на пистата край футболния терен.

Част от хулиганите нахлуха и на самия терен, където привърженик на домакините удари в гръб футболиста на ЦСКАя Рафаел Енрике. След бързата намеса на служители на Областна дирекция на МВР-Пловдив конфликтът бе предотвратен, а мачът продължи под засилена полицейска охрана, без да се стига до нови ексцесии

„На 9 от задържаните лица са съставени актове по закона на дребното хулиганство. Искаме да бъде направена организация занапред да не се допускат подобни действия. Имаше много деца, които видяха какво се случи, а те не бяха само свидетели на тази грозна гледка, но и участваха в нея ”, коментира шефът на Областна дирекция на МВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков. От полицията и прокуратурата в Пловдив обявиха, че вероятно ще има още задържани фенове, на които ще бъдат повдигнати обвинения, след като се съберат още видеоматериали от екшъна на пистата на „Лаута”. „Още Текат разпити на свидетели, прави се е преглед на видеозаписите. Трябва всеки, който е нарушил обществения ред, да носи своята отговорност”, декларира заместник-районният прокурор на Пловдив Румяна Зайкова-Калева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ