Пръчка от мозъка на мъж извадиха лекари: 14 дни след като е приет в кома, Трифон движи ръцете и краката си и прави опити да ходи

В момента Трифон движи ръцете и краката си.

Лекари извадиха 15-сантиметрова бамбукова пръчка от главата на мъж в Плевен. Няма описан подобен случай в световната медицинска литература. Това съобщи в понеделник началникът на университетската клиника по "Неврохирургия" в града доц. д-р Йордан Панов, който е извършил операцията.

Преди 2 седмици късно вечерта мъжът на име Трифон се спънал и паднал върху бамбукова пръчка, с която прикрепяли цветя, в двора на къщата си в ловешко село. Веднага след злополуката 57-годишният мъж постъпил в болницата в Плевен в кома.

Пръчката е влязла в медиалния ъгъл на лявото око, а след компютърна томография на главния мозък е установено, че тя е проникнала 15 см в мозъка – през медиалния ъгъл, покрай очния нерв тя пробива черепа, плъзга се покрай най-големия кръвоносен съд, хранещ мозъка, минава през слепоочния дял и ствола на мозъка и се забива в малкия мозък. Там са разкъсани много кръвоносни съдове и се е получил бързо нарастващ кръвоизлив, като и кухините на мозъка също се изпълват с кръв.

„Направихме спешна, дори бих казал импровизирана операция, тъй като самото нараняване е уникално, като вид и степен на нараняване и дълбочина на проникване“, отбеляза доц. Панов. Специалистите преценяват, че черепът трябва да се отвори спешно отзад, за да се стигне до малкия мозък, да се отстранят съсиреците, да се спре кървенето и да се освободи кухината, която е пряко свързана с центровете на дишането и сърдечната дейност. Бамбуковата пръчка е отстранена много внимателно през окото.

Още на следващия ден пациентът идва в съзнание. „Факт е, че за тези 14 дни от инцидента до понеделник неговото състояние се подобрява много бързо – в момента може да движи ръцете и краката си, прави опити да ходи, а дори зрението на окото е запазено“, разкри завеждащият Клиниката по неврохирургия.

Случаят ще бъде представен на международни научни форуми и в световната специализирана литература по медицина, каза медикът.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве