Психолози от престижни британски университети ще стажуват във Велико Търново

Петима студенти, следващи психология в различни британски университети, ще стажуват един месец във Велико Търново. Практиката на младите хора ще премине в социалните услуги за деца и младежи, разкрити на територията на общината. Студентите ще посетят на място всеки от центровете, ще се срещнат с малчуганите и младите хора, ще обменят опит със специалистите.

Психолози от престижни британски университети ще стажуват във Велико Търново

Инициативата е на българската студентка в Лондонския университет Мирела Великова. Начинанието й, което тя предприема по примера на популярна британска програма, веднага е подкрепено от Община Велико Търново.

По-голямата част от студентите, заедно с Мирела Великова, вече пристигнаха в старопрестолния град. Те бяха посрещнати от заместник-кмета по хуманитарни дейности Ганчо Карабаджаков, заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова, както и от директора на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ д-р Диляна Вачкова. В работната среща участваха социални експерти и работещи в сферата специалисти.

Заместник-кметът Ганчо Карабаджаков и Росица Димитрова подчертаха, че и държавата, и общините полагат много усилия за превенция срещу изоставянето на деца и насърчаването на т.нар. „приемна грижа“. Те посочиха, че студентите ще се запознаят от първа ръка с деинституционализацията на социалните услуги, един от изразите на която е създаването на центрове от семеен тип. Д-р Диляна Вачкова запозна младите хора с видовете социални услуги на територията на община Велико Търново и последователната местна политика в тази сфера.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони