Психотерапевт създаде мобилно музикално хапче за сън

Безвреден и безплатен метод за заспиване създаде варненският невролог и психотерапевт д-р Катя Казакова. Комбинирайки модерните технологии с природни звуци тя направи мобилно приложение за телефон, наречено шеговито "Хапче за сън". 30-минутният сеанс за релаксация осигурява естествения вход към съня на фона на шумове от природата и специално подбрана музика, а завършекът е песен на щурци.

"Приложението не е лек за безсъние. То помага на здрави хора да овладеят силния стрес, на който са подложени временно. Адресирано е предимно към младите хора, които за разлика от моето поколение не търсят първо невролог и успокоителна таблетка, а опитват да преборят напрежението от деня с танци, спорт, йога и дори смехотерапия", обясни д-р Казакова.

30-годишната й практика показала, че близо 80% от пациентите се оплакват от проблеми със заспиването, а между 30 и 50% от възрастните имат различни нарушения на съня. Сред тях през последните години се прибавили и много живеещи в чужбина българи, които търсят сеанси с д-р Казакова по скайп, притиснати от самотата далеч от дома. И понеже Земята вече е едно глобално село, решението дошло от само себе си. "За реализацията ми помогна синът ми Димитър, който е програмист в Лондон. Той оформи безплатното приложение, което от началото на годината е достъпно в Google Play.

Подобно на много други свои връстници зад граница и синът ми търси нещо от дома и детството си, което да внесе уют и покой в съзнанието му след тежък делник", поясни д-р Казакова.

Мобилното "хапче" следва стъпките на въвеждане в здравословния сън - с отпускането на мускул по мускул и прехвърлянето на съзнанието от задачите на деня върху благодарността към тялото. За да се случва това без помощ, през деня човек трябва да се е движил достатъчно и да е бил поне 40 минути на естествена светлина, която стимулира жлезата, изграждаща хормона на съня мелатонин. Тези условия обаче често са лукс за работещите в офиси, зад бюро и в голям град. Високите нива на адреналина през деня настройват мозъка в работен режим и когато трябва да почива. Тогава на помощ идва "Хапче за сън", което дава технологията за успокояване без помощни средства като алкохол или билкови таблетки. Питието вечер е капан, защото първо отпуска, а после възбужда, а и неусетно води до пристрастяване, предупреждава д-р Казакова. Фитотерапията е ефективна, ако билките не са китайски, а родни - валериана, маточина, смята тя. "Сънят е крехко нещо, като птица - когато посегнеш да я хванеш, тя литва. Ако проблемът продължи седмици наред и прерастне от трудно заспиване в стряскане и пробуждане, вече говорим за безсъние. То понижава имунитета и нарушава функцията на щитовидната жлеза. Заради липсата на мелатонин се увеличава и рискът от онкоболести. Появяват се треперене, безпокойство, тревожност и перманентна умора, която е ключов белег за депресия", описва опасностите д-р Казакова. Тя припомня, че според международни проучвания до 2020 г. депресиите ще са втората водеща причина за инвалидност в света.

Оказва се, че един от факторите за епидемичния ръст на страдащите е храненето. "Науката откри интересен факт - рецепторите за хормона на щастието серотонин са много по-малко в мозъка, отколкото в червата, където го изграждат определени бактерии. Доказано е, че контактът със земята води до високи нива на серотонин - когато човек я обработва и се храни с естествени продукти. Химията, в която сме потопени, обаче разрушава този баланс.

Консервантите в храните убиват полезните бактерии. Получава се омагьосан кръг - ние лъжем организма си, че го храним, той ни лъже, че е здрав", коментира д-р Казакова. И ако тази опасност е валидна за всички, дори и в най-добре уредените държави, за българите и глобализацията се превръща в бич за душевното здраве. "Битът, културата и традициите ни повеляват тясно общуване между поколенията в големи семейства. Този модел бе разбит, а отсъствието на широк кръг от близки и любими хора, на родна среда и подкрепа увеличава уязвимостта", счита д-р Казакова. Но е категорична, че за душевните страдания има естествен и приятен лек - прегръдката. "Тя е важна като дишането. Докосването на кожа в кожа води до отделянето в мозъка на хормона на привързаността окситоцин, който е най-силното средство против стрес. Затова прегръщайте децата, близките и приятелите си по много пъти на ден, дори когато сте без сили - допирът ще изцеди умората", съветва психотерапевтът. И дава пример от практиката си с млада жена с диагноза неврогенна анорексия. Тя преодоляла първия етап от смъртоносната болест, когато се научила да прегръща.

"Пустите й преди това очи блеснаха. Това е доказателство, че често страдаме не от сложни липси, а от прости, но важни неща, които ни разболяват", коментира д-р Казакова. Друг интересен детайл от работата й е семейната психотерапия. "Каня мъжът и жената да седнат един до друг, а не един срещу друг и да се хванат за ръце. Така никога няма да се скарат, а близостта естествено предизвиква мисли за ценността на другия, не за дефектите му", твърди лекарката. Според нея отчуждението е огромен социален проблем, който умножава хората с душевни болежки. "И пак заради него нерядко роднини водят пациенти на психотерапия сякаш носят повреден телевизор или пералня на техник. Интересува ги само кога ще бъде отстранен дефекта. Истината е, че лекарят може да помогне, само ако пациентът е обграден от топлината и любовта на близките си", споделя д-р Казакова. Рецептата й за душевно здраве е проста и закодирана в магията на българското хоро - по-близо до природата и заедно, ръка за ръка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве