ПСС: Загиналите сноубордисти са предизвикали свличането на лавината в Пирин

Снимка: Архив
Планински спасители

За днес е била обявена "значителна" степен на опасност

sdsdsdsdПланинската спасителна служба (ПСС) към БЧК отново предупреждава, че рискът от лавинни инциденти е висок. Двама любители на екстремните зимни спортове са предизвикали преди около час свличане на лавина в западните склонове на вр. „Тодорка“ и попаднаха под огромна снежна маса. Те са открити от планинските спасители мъртви. Това съобщиха от пресслужбата на БЧК.

„Извадихме и двете тела, лавината е голяма и за съжаление не са имали никакъв шанс, те са я подсекли при спускането си, разказаха планински спасители от Банско, които се отзоваха на сигнала за инцидента.

Шефът на Българския червен кръст – Христо Григоров, апелира туристите да не напускат ски зоната, тъй като има много навявания от нов сняг, лавинната опасност е висока, всеки улеи крие риск „да събуди” лавина” при спускане. „Екстремното каране е като руска рулетка, двама млади хора загубиха живота си в лавината. Не бива по този начин да се рискува нито един човешки живот. Трябва да се спазват правилата, спасителите и собствениците на ски зоната непрекъснато предупреждават за опасността извън ски зоната”, каза още Христо Григоров.

Въпреки многократните предупреждения на ПСС, продължава практиката да се пренебрегва информацията за утежнената лавинна обстановка, както и указанията на планинските спасители за безопасно поведение във високата планина.

Във връзка с очакванията, че през почивните дни стотици граждани ще се отправят към националните зимни курорти, ПСС при БЧК призовава за стриктно спазване на правилата за поведение в планините - на пистите и извън тях.

Планинската спасителна служба при БЧК ще оказва помощ при подаден сигнал на тел 112, респективно - в Централния денонощен пост на ПСС при БЧК на тел. 1470 и 9632000.

Справка на сайта на Планинската спасителна служба показва, че за днес (11.01.2019 г.) към 10 часа - степента на лавинна опасност е "значителна". Дебелината на снежната покривка по западните части е от порядъка на 50см като новата сн.покривка е около 20см.

На сайта се съобщава още, че е възможно предизвикване на лавини, дори и при малко допълнително натоварване, особено при определени стръмни склонове.

wewewe

sdsdsdsd

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България