Птици шпиони в Кресненското дефиле пускат зелените

Пернатите ще са оборудвани с модерна технология

Птици шпиони ще бъдат пуснати в района на Кресненското дефиле, съобщиха от Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ).

Причината е сигнал на друга зелена неправителствена организация - „Зелени Балкани“, че в пролома е била отровена колония белоглави лешояди. Оттам подозират, че птиците са станали жертва на незаконно използвани отрови, чието разпръсване в гората срещу хищници е редовна практика у нас.

„От 12 март екип на ФДФФ, част от проект „Нов живот за лешоядите” LIFE14 NAT /BG/649, стана свидетел на измиране на почти цялата новосъздадена колония белогалви лешояди в района на Кресненското дефиле. Досега има намерени 5 мъртви белоглави лешояди и един в тежко състояние“, съобщават зелените.

Мярката с птиците шпиони ще улесни официалните власти да разкрият къде се хвърлят отровите. Това ще стане благодарение на факта, че въпросните птици ще бъдат оборудвани с модерни GPS устройства, които позволяват по всяко време да се знае тяхното местонахождение.

Самият проект, по който са изпълнители ФДФФ, е по програма LIFE. Средствата, заделени за спасяване на лешоядите по програмата, са 3 483 411 евро, като 2 607 648 от тях са европейско финансиране. Програмата е започнала през 2015 г. и ще продължи до 2022 г. Целта е на територията на страната да се спасят изчезващи птичи видове, сред които са лешоядите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България