Пускат бездимни цигари на българския пазар

Представителят на Philip Morris Пьотр Козаревич обясни, че компанията не счита продукта за безвреден, а за по-малко вреден от обикновените цигари.

До края на годината на българския пазар ще бъдат пуснати бездимни цигари, стана ясно по време на семинар „Тютюнът среща иновацията“.

Една от големите тютюневи компании Philip Morris е в процедура по регистрация на продукта си IQOS в България и очаква тя да приключи до края на октомври. След това ще започне предлагането на иновативното устройство в търговската мрежа.

IQOS се състои от зарядно и холдер за пушене, в който се поставят специални стикове от силно пресован тютюн. При тази технология тютюнът не изгаря както при обикновена цигара, а само се нагрява. По този начин не се образува пепел, няма мирис и дим, а пушачът издиша единствено лека пара. От компанията твърдят, че когато тютюнът само се нагрява без да изгаря, вредните вещества се намаляват с до 90%.

„В момента устройството се използва от над 3 млн. потребители в повече от 30 държави от цял свят“, заяви Пьотр Козаревич, регионален директор на Philip Morris за Европа, отговарящ за научно-изследователската дейност.

Все още не е ясно точната цена, на която бездимните цигари ще се предлагат у нас, но в съседни държави като Гърция и Румъния, устройството се продава на цени от 70 до 100 евро. За българския пазар цената ще е по-ниска, а кутия със специалните късове тютюн ще струва колкото кутия цигари, увериха от компанията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика