Пускат държавен дълг с рекорден срок от 25 г.

На инвеститорите ще бъдат предложени книжа за 100 млн. лв.

Държавни облигации с рекорден за родината ни срок от 25 години ще пусне Министерството на финансите. На аукцион на 22 януари на инвеститорите ще бъдат предложени левови държавни ценни книжа (ДЦК) със срок 25 години на стойност 100 млн. лв.

Падежът на книжата е на 24 януари 2043 г. Тези облигации са нещо ново за родния пазар и ще бъде интересно дали ще заинтригуват банките, пенсионните фондове и другите инвеститори. През миналата година на вътрешния пазар бяха пуснати ДЦК за 789,5 млн. лв. През тази година максималният размер на новия дълг, който може да бъде пуснат от държавата, е 1 млрд. лв.

От Министерството на финансите предвиждат дългът да бъде пуснат под формата на ДЦК на вътрешния пазар, а облигации на международните капиталови пазари няма да бъдат емитирани. Набраните средства ще бъдат използвани за предстоящите плащания по дъга.

През 2018 г. трябва да бъдат изплатени 1,2 млрд. по ДЦК на вътрешния пазар, и 600 млн. лв. по външни държавни заеми. В резултат до края на годината се очаква държавният дълг да падне до 23,5 млрд. лв., или до 22,3% от БВП, което ще ни нареди на трето място в ЕС по най-малка задлъжнялост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси