Пускат новия булевард "Васил Левски" във Варна за Великден

Новият булевард “Васил Левски” във Варна ще бъде отворен за Великден. Полагат се последните метри асфалт. В началото трафикът на автомобили по него ще се осъществява с временна организация на движение, но булевардът ще е отворен с пълния си капацитет. Това заяви зам.-кметът на Варна Христо Иванов на пресконференция, която даде съвместно с проектантския екип с ръководител Николай Димитров. Булевардът, изграден като най-големия инфраструктурен проект, трябва да разтовари интензивния трафик през града, припомни зам.-кметът.

Той нарече спекулативни всички твърдения и критики срещу новото съоръжение, чието строителство е било изстрадано от варненци с всички неудобства през последната година, година и половина. Така нареченото наклонено кръгово не е извън стандартите, защото е под 4%, подчерта Христо Иванов. Той увери жителите на "Цветния квартал", които се оплакват, че районът им остава откъснат заради основното трасе, че ще има близка пешеходна пасарелка на 250 м от него. Във връзка с атаките срещу кръговите кръстовища по трасето, че ще създават тапи и риск от катастрофи, проектантът му Недялко Иванов посочи че тяхната пропускливост е с 30-40% по-голяма от тази на светофарните кръстовища. Реконструкцията е била изключително сложна заради подземните съоръжения, между които и 5 големи водопровода. Според главния архитект на Варна Виктор Бузев се обсъжда вариантът в бъдеще булевард"Васил Левски" да направи връзка с Аспаруховия мост под "Максуда".

Мащабният строеж започна през 2017г. с проектна цена от около 113 млн. лева, 80,5 млн. лв.от които бяха осигурени от правителството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони