Пускат под домашен арест шофьора, причинил смъртта на трима в Пловдив, прокуратурата с вързани ръце

Окръжна прокуратура-Пловдив промени в петък мярката за неотклонение "задържане под стража" в по-леката "домашен арест" спрямо 26-годишния шофьор Любомир Трайков, който е привлечен като обвиняем за причиняване смъртта на трима души при управление на МПС и с превишена скорост - престъпление по чл. 343 ал. 3 буква Б във връзка с ал. 1 буква В във връзка с чл. 342 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Новата мярка влиза в сила от 28 януари (събота) и до нея се стигна заради "шиканиране" от страна на двамата адвокати на Трайков и отказ на Пловдивската колегия да му назначи служебен защитник. Според разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс предявяване на делото се извършва задължително с участието на адвокат, когато обвиняемият е с мярка за неотклонение "задържане под стража".

На 20 януари двамата защитници на Любомир Трайков са призовани да се явят на 25 януари за предявяване на делото, но те обаче не са го направили, като са заявили служебна ангажираност по други случаи до 27 януари включително. С оглед своевременното приключване на делото Окръжна прокуратура-Пловдив е изпратила искане до Адвокатска колегия-Пловдив за определяне на резервен служебен защитник на обвиняемия Трайков, но с решение от 26 януари то не е уважено. Така Окръжна прокуратура-Пловдив е принудена да пусне Любомир Трайков от ареста, за да спази изискванията на чл.63 ал.4 от НПК, който императивно е определил срока за продължителност на мярката за неотклонение "задържане под стража" и че тя не може да продължи повече от 2 месеца във фазата на досъдебното производство.

Любомир Трайков бе задържан, след като през нощта на 18 ноември 2016 г. с лекия си автомобил "Ауди А7" причини смъртта на трима души и леки телесни повреди на още един, пътували в лека кола "Пежо 405". Оттогава до 20 януари 2017 г. са били извършени множество действия по разследването – 2 огледа на местопроизшествието, следствен експеримент, огледи на веществени доказателства, разпитани са голям брой свидетели и 8 наследници на починалите, изготвени са 4 съдебно-медицински експертизи и 2 физикохимични, изискани са множество справки. По делото е установено, че скоростта на движение на аудито е била значително по-висока от разрешената за движение в населено място, а количеството на алкохол в кръвта на водача е над 0,5 промила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право