Пускат синята зона във Варна

До 12 август тече гратисният период, скоби само за нарушители в паркирането

Синята зона в центъра на Варна започва да работи от 11 юли, откогато ще тече едномесечният гратисен период за спиране в нея. Скоби ще има само за нарушителите на правилата за паркиране.

След 12 август заплащането е по 1 лв. на час, обявиха зам.-кметът по общественият ред Тодор Иванов и шефът на предприятието "Общински паркинги и синя зона "Младен Иванов. Те припомниха, че работното време е от 9 до 19 часа през седмицата, а през уикенда е безплатно.

На първия етап зоната разполага с 2603 места, от които 110 за хора с увреждания. За тях е безплатно за престой до 3 часа. Безплатно е и за електромобилите, за които има 20 места. Има 3 начина на плащане - с SMS, чрез мобилното приложение, което скоро ще има и английска версия, както и в определените за целта търговски обекти. Санкциите за нарушителите в паркирането са 20 лв. за премахване на скобите, а след края на работното време още 45 лв. за репатриране с паяка.

Очакваните приходи от въвеждането на синята зона до края на годината са 3,7 милиона лева, посочи Младен Иванов. Прогнозите са, че за 5 години тази сума ще достигне над 27,7 милиона лева, а разходите за стартирането й са 20 млн.лева. Събраните средства ще бъдат влагани целево за ремонт на улици и тротоари в зоната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България