Пускат ток на най-богатите

Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

22-1-6kol

Производителите на най-луксозните автомобили последни започват да прилагат електрическо задвижване, но пак ще бъдат първи в спринтовете на светофарите. През втората половина на годината излиза хибриден вариант на Bentayga със зареждане от контакта. Така първият SUV модел в историята на Bentley ще бъде и първият за компанията с електродвигател. Шумно рекламираният като най-бърз и най-луксозен по рода си автомобил в света ще се движи напълно безшумно на ток на разстояния до 50 км, без да работи бензиновият мотор.

22-2-6kol

Хибридната система на Bentayga комбинира трилитров турбо двигател V6 и електромотор, който е интегриран в автоматичната скоростна кутия. Още няма оповестена официална информация за системната мощност, но се прогнозира тя да бъде между 450 и 500 к.с. Подобен хибриден пакет с ресурс от 462 к.с. и 700 Nm работи в Porsche Panamera e-Hybrid.

HyperFocal: 0

При включване в обикновен контакт от електрическата мрежа батерията се зарежда напълно за 7,5 часа, а при използване на предлаганата с автомобила инсталация за бърз заряд – само за 2,5 часа. Всеки собственик може да монтира въпросната инсталация в гаража, където държи колата си.

22-3-6kol

Plug-In хибридният модел Bentayga е най-екологичният автомобил в историята на Bentley, като количеството на отделяния въглероден двуокис е 75 гр/км. Тъй като при заредена батерия се изминават до 50 км само на ток, средният разход на гориво за първите 100 км пада до 3,2 л. Техническите данни звучат като научна фантастика - тежък два тона и половина палат на лукса с близо 500 конски сили мощност харчи бензин колкото мотопед.

bentley-bentayga-hybrid-14

В реални условия ще бъде трудно да бъдат постигнати тези стойности. Мощността на задвижващата система се разпределя към четирите колела. Заради хибридния пакет водачът разполага с три допълнителни режима на движение наред със стандартните – спортен, комфортен, персонален и препоръчан от Bentley. Общият брой на режимите вече достига до седем.

bentley-bentayga-hybrid-09

Кокпитът е адаптиран за управление на електрифициран автомобил. Сателитната навигация калкулира непрекъснато ефикасността на електрическия и бензиновия мотор според маршрута на движение и релефа, за да координира работата им по оптимален начин и да изключва единия или другия в зависимост от натоварването и трафика. Водачът получава информация за всички близки зарядни станции. На комбинирания приборен панел се изобразяват данни за режима на движение, степента на заряд на батерията и потоците на консумираната енергия. Дистанционно чрез смартфона си собственикът също може да следи и да управлява зарядния процес, както и да включи климатичната инсталация предварително.

22-5-6kol

Хибридният модел Bentayga разполага с богат пакет електроника за комфорт и безопасност, в който са включени модерни системи за разпознаване на знаците, за паркиране, за нощно виждане, за адаптиране на скоростта към пътните условия и др.

22-8-6kol

За бърза интернет връзка на пътниците в оборудването е включен 10,2-инчов 4G таблет с безжичен интернет и BlueTooth. Комуникационната система на автомобила разполага с 60 гигабайта твърд диск и меню на 30 езика. Купувачите могат да поръчат най-мощната аудиосистема с 18 колони - 1950 вата. Очаква се цената на хибрида да е над 175 000 евро.

22-7-6kol

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили