Пускат търга за първия път на кредит

По този начин държавата ще си гарантира качествено изпълнение

Плащат само два пъти за отсечката между Мездра и Ботевград – за проектирането и след завършване на трасето

3 години ще продължи изграждането на отсечката

Първата поръчка за изграждане на път на кредит вече е факт. За новите условия, по които вече ще се изграждат шосетата, построени с национални средства, “Труд” съобщи пръв още на 26-ти август. Първият търг, който ще се проведе по тях е за отсечката между Ботевград и Мездра. Пътят ще бъде изградена на “инженеринг” – тоест избраната компания ще трябва първо да проектира 13,5 - километровото трасе и след това да го построи.

За работата на изпълнителя ще се плаща само на два транша, а не както досега авансово и при изпълнение на всеки отделен етапи от работата. Така реално фирмите ще строят на кредит за държавата и при собствен финансов риск, тъй като трябва да привлекат предварително нужните им средства.

Спечелилата конкурса за отсечката Ботевград-Мездра компания първо ще получи заплащане за одобрения проект на трасето. Останалите средства ще получи чак при окончателно завършване на пътя, приемане на работата, отстраняване на евентуални дефекти и получаване на Акт 16 за участъка. Срокът за изпълнение на проекта е 3 години, а прогнозната цена – 178,8 млн. лв.

С новите условия държавата ще си гарантира качествено изпълнение на новите пътища и магистрали. Правилата обаче могат да се прилагат единствено за отсечките, които се финансират с пари от бюджета. За тези, които се строят с еврофинансиране ще са валидни досегашните условия.

Довореност за новия начин на изграждане на шосетата у нас е постигната с членовете на Камарата на строителите в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес