Пуснаха в природата три спасени мечета (обзор)

Радостина, Митко и Йонас бяха намерени край язовир „Доспат“ миналата година

В гръцки център малките били учени да свикват с дивото

На 6-ти май бяха освободени три спасени преди година мечета. Това стана при съвместна акция на Министерство на околната среда и водите и „Четири лапи“ в Национален парк „Централен Балкан“. Радостина, Митко и Йонас бяха намерени в края на април миналата година близо до яз. Доспат, като тогава бяха на около три месеца. Тяхната майка не беше открита, като вероятно е била прогонена от човешко присъствие или бракониери. Първия месец след като бяха спасени мечетата прекараха в Парка за танцуващи мечки край Белица, а след като укрепнаха достатъчно, бяха транспортирани до разположения в Северна Гърция спасителен център „Арктурос“.

Te прекараха там близо година и бяха приучени да оцеляват в дивата природа. „Колегите са с много голям опит в обучаването на мечета за връщането им в дивата природа. От България за пръв път се изпращат мечета в този център, за пръв път се прави толкова мащабна акция с три мечета едновременно, да оцелеят да бъдат добре подготвени за да се върнат в дивата природа. Когато бяха намерени едното от тях- Митко беше изключително слабо и вероятността да оцелеят и трите не беше много голяма, но колегите от парка за танцуващи мечки и колегите в Гърция се справиха отлично“, каза пред „Труд“ Явор Гечев от фондация „Четири лапи".

Той обясни, че при обучението на мечетата да се адаптират към дивата природа най-важно е да се избягва всякакъв контакт с хората. Това е така защото свикне ли веднъж мечката, че човека не е враг, тя ще започне да търси близостта на човешкото присъствие, когато бъде пусната. В Гърция мечетата са отгледани от човек, но без да усещат присъствието му, за да не се привържат към него. „В продължение на година само един човек от този спасителен център е имал контакт с тези мечета и то индиректен, така че да не могат да усещат присъствието и миризмата му“, съобщи Гачев.

Според специалистите от гръцка и българска страна животните вече са достигнали възраст и размери, подходящи за връщането им в естествената им среда. През уикедна екип от Парка за танцуващи мечки край Белица и „Арктурос“ направиха преглед на мечетата и ги подготвиха за 10-часов път от Гърция до България. Мястото, на което малките бяха освободени, беше определено от експертите от двете страни, като то отговаря напълно на изискванията за успешна реадаптация на мечетата. То попада в границите на резерват, в който се осъществява контрол от служители на Дирекция НП „Централен Балкан“, растителността е широколистна гора, отдалечено е от други кафяви мечки, и населени места. Мечетата са около 50 кг., но могат да станат плячка на вълци, затова е търсено място отдалечено от едри хищници. Най-голямата опасност остават бракониерите.

Преди да бъдат транспортирани и освободени, на трите мечета бяха поставени нашийници с GPS устройства за проследяване, които ще дадат възможност да се следи поведението им и тяхната реадаптация. Устройствата ще са на вратовете им поне година и половина.

Подобна спасителна акция, продължила около година, се осъществява за първи път у нас, а на европейско ниво са единични случаите на успешно отгледани и върнати в природата кафяви мечки. Въпреки всички усилия, все още няма пълна гаранция за успех на мисията.

„За нас от „Четири лапи“ това е вторият подобен случай. Първият беше преди повече от 10 г., когато е било спасено мече, хванато в капан“, съобщи Гачев. То обаче е стояло за лечение много кратко време, което му помогнало да се адаптира към дивата природа.

В България има близо 1000 мечки

България е една от малкото европейски страни със стабилна популация на кафяви мечки, като в дивата природа у нас живеят между 500 и 1000 екземпляра от този защитен вид, твърдят от организацията „Четири лапи“. Популацията на тези мечки е съсредоточена в Старопланинския и Рило-родопския планински масиви. Много от животните мигрират в съседни на България страни – Гърция, Сърбия и Северна Македония.

Паркът за танцуващи мечки е създаден през 2000 г. благодарение на съвместните усилия на „Четири лапи“ и фондацията на известната френска актриса Бриджит Бардо, които осигуряват финансирането му. До 2007 г. в парка бяха настанявани единствено спасени от България бивши танцуващи мечки, а след като беше сложен край на тази петняща името на страната ни атракция, там бяха приютени последните танцуващи мечки от Сърбия и Албания, както и от български зоопаркове, в които условията не отговарят на законовите изисквания. Днес в Парка за танцуващи мечки на площ от 120 декара живеят 25 представители на вида кафява мечка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България