Пуснаха на свобода срещу парична гаранция от 3000 лв. двама от циганите биячи в Асеновград

Районният съд в Асеновград пусна днес на свобода срещу парични гаранции от 3000 лева арест двама от циганите от ромския квартал „Лозница”, които са подсъдими по наказателно дело № 864/2017 г. за побой над деца спортисти, техните треньори и родители край язовир „40-те избора” и местната болница на 26 юни 2017 г.

Районният съдия Иван Бедачев уважи искането на защитника на подсъдимите Исмет Лютви и Костадин Мичев за изменение на взетите им мерки за неотклонение от „задържане под стража“ в по-леки такива, а именно в „парична гаранция“ в размер на 3000 лева, за всеки един от тях. Съдът намира, че към настоящия момент интензитетът на опасността от извършване на престъпление е отслабнал до степен, че не е оправдано, с оглед целите по чл. 57 от НПК, продължаването на действието на най-тежката мярка за процесуална принуда, а освен това е изминал и максималният срок за задържането им под стража, разрешен от закона.

На основание чл. 61, ал. 6 от НПК двамата подсъдими следва да се освободят след внасяне на определените им гаранции. На основание чл. 343 от НПК съдът спира изпълнението на определението в случай на постъпване на частна жалба или протест до произнасянето на въззивната инстанция. Спрямо подсъдимите Исмет Лютви и Костадин Мечев е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. За това престъпление се предвижда наказание до 5 години лишаване от свобода.

Oпределението на съда подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок пред Окръжен съд – Пловдив, се казва още в решението на Районния съд в Асеновград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право